Pilot project ‘beheer lege pesticide flessen’ gestart

11 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 11 juni 2018 – Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vorige week in Nickerie, het startsein gegeven voor het pilot project ‘beheer lege pesticide flessen.’

Het pilot project ‘beheer lege pesticide flessen’ houdt in dat lege pesticide flessen gedeponeerd kunnen worden in speciale verzamelbakken. Voorafgaand daaraan dienen de lege pesticide flessen 3 keer gespoeld te worden met water, “Triple Rinse” techniek, waarna deze doorboord worden. De flessen kunnen vervolgens geplaatst worden in de verzamelbakken op één van de verschillende locaties te weten Fuel station & Agro shop B. Lachmon, General Equipment, H.J. Onroerend Goed, LVV-Kantoor (Hendrikstraat 136), Lila’s Machinery and Chem Traders en Seva-Agro.
Ook zijn er verzamelbakken op de vliegvelden Sky farmers te Wageningen, Aloepi, Alibux en Ramnath. In deze verzamelbakken mogen alleen flessen van de boeren, die gebruik maken van de vliegvelden, gedeponeerd worden. De gedeponeerde lege pesticide flessen worden vervolgens naar Amazona Recycling Company N.V. (AmReCo) gebracht, alwaar het geperst en gebulkt wordt voor opslag en latere verscheping.

Dit project maakt deel uit van een groter project genaamd “FAO Government Cooperation Program: Disposal of Obsolete Pesticide including POPs, Promotion of Alternatives and Strenghtening Pesticides Management in the Caribbean”, dat als doel heeft verbeterde voedselveiligheid voor de mens en bescherming van het ecologisch systeem voor de garantie van de voedselzekerheid voor de komende generaties.

De uitvoering is in samenwerking met de lokale importeurs van bestrijdingsmiddelen, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Er wordt beoogd om de bewustwording op gang te brengen “hoe om te gaan met lege pesticide flessen”, teneinde samen te werken aan een schoon en veilig Suriname.

-ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij-