President wil structurele oplossing voor Zuid-Suriname; Financiën maakt SRD 1 miljoen vrij

10 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 10 juni 2018 – President Desiré Bouterse zoekt een structurele oplossing voor ver gelegen dorpen in Zuid-Suriname. Het dorp Sipaliwini, dichtbij de Braziliaanse grens, is al bijkans een maand geïsoleerd. Door de constante regenval kunnen er geen vliegtuigen landen in het dorp. Hetzelfde geldt voor Kwamalasamutu, Curuni, Alalapadu en Amotopo.

De president wil het vliegveld van Kwamalsamutu, waar ongeveer 2000 mensen wonen, verharden waardoor in de toekomst sneller hulp geboden kan worden aan Surinamers in de verst gelegen dorpen die alleen via de lucht bereikt kunnen worden.

Klik hier voor een video

De minister van Financiën heeft SRD 1 miljoen vrijgemaakt voor voedsel, water en vervoer naar de gebieden. Per diplomatieke nota is er ook hulp gevraagd aan de Verenigde Staten van Amerika en Brazilië. De Chinese ambassade heeft een donatie gegeven. Het bedrijfsleven heeft eveneens gedoneerd. Via het NCCR worden voedselpakketten klaargemaakt voor de bewoners van de getroffen gebieden. De president benadrukt dat de bewoners die in een moeilijke situatie zijn geraakt, geholpen zullen worden.

Hij had zaterdag een ontmoeting met kopstukken van de regering, het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) en andere relevante diensten over de noodsituatie in Zuid-Suriname. Hij legt via het Nationaal Informatie Instituut uit dat door de aanhoudende regen de vliegvelden niet gebruikt kunnen worden. Daardoor is de aanvoer van voedsel en medicamenten niet mogelijk. De kostgrondjes van de mensen zijn vernietigd door het vele water.

Behalve in Zuid-Suriname heeft ook Galibi te kampen met wateroverlast. Daar is het zwamp achter het dorp overvol geraakt. Het water stroomt dwars door Galibi naar de Marowijnerivier. Ooit was er een kanaal gegraven maar het is dichtgeslibd. Ook daar hebben mensen hulp nodig.

-Starnieuws/ NII-