SRD 7 miljoen voor staatsbezoek Indiase president aan Suriname

17 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 17 juni 2018 – President Ram Nath Kovind, zijn echtgenote Savita Kovind en delegatie arriveren dinsdagmiddag 19 juni in Suriname. Het Indiaas staatshoofd zal samen met president Desiré Bouterse besprekingen voeren in het kader van het intensiveren van de betrekkingen tussen beide landen.

Intussen zijn op verschillende fronten de voorbereidingen voor dit staatsbezoek in volle gang. Er is een bedrag van SRD 7 miljoen beschikbaar gesteld voor dit bezoek. Dit is volgens minister Yldiz Pollack – Beighle van Buitenlandse Zaken, haast niet te vergelijken met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog uitgevoerd zullen worden in ons land. Tot op dit moment is er vanuit het gereserveerd bedrag ongeveer drie miljoen Surinaamse dollars besteed. De bewindsvrouw garandeert dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor ons land. De voordelen van dit bezoek zullen volgens de bewindsvrouw duidelijk zijn voor de totale samenleving en zelfs generaties lang merkbaar zijn.

India speelt onder meer als onderdeel van de BRICS een hele grote rol in de wereld.  BRICS is de associatie van vijf opkomende economieën te weten Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Dat maakt dat India een voorname plaats inneemt in het buitenlands beleid dat gevoerd wordt door BuZa.

Op 16 juni heeft de Indiase president zijn 3 landen tour aangevangen vanuit het vliegcomplex van de Air force. De delegatie vertoeft eerst op Staatsbezoek in Griekenland, waarna Suriname wordt aangedaan voor eveneens een Staatsbezoek. De afsluiting van deze bezoeken vindt plaats in Cuba.

Op uitnodiging van het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de diplomatieke vertegenwoordigers van Griekenland, Suriname en Cuba in New Delhi, in de gelegenheid gesteld President Kovind uitgeleide te doen op de luchthaven. Voor Suriname heeft Sandra Willems, Tijdelijk Zaakgelastigde, de beste wensen overgebracht, namens de president Desire Bouterse en de Regering van de Republiek Suriname, voor succesvolle bezoeken aan de 3 landen. Inmiddels is in Paramaribo gearriveerd Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van de Republiek te New Delhi, Aashna Kanhai om zich aan te sluiten bij de officiële Surinaamse delegatie in verband met het Staatsbezoek.

-ministerie van Buitenlandse Zaken/ NII-