Surinaams paspoort niet minder veilig bij verwijderen 2D barcode

2 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 2 juni 2018 – Het verwijderen van de 2D barcode in Surinaamse Caricompaspoorten, betekent niet dat het paspoort minder veilig wordt. “Het is een additioneel veiligheidskenmerk, welke jij als land kan plaatsen.” Dat zegt, Herel Bodeutsch, hoofd afdeling Paspoorten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), dat is belast met de uitgifte van het Surinaams Caricompaspoort.
De personalisering en uitgifte hiervan is gehouden aan internationale regelgeving vanuit de Civil Aviation Organisation (ICAO). Volgens nieuwe instructies van deze organisatie is een 2D barcode op de houderpagina van paspoorten nu verboden.

Paspoorten worden vanaf 1 mei volgens de nieuwe instructies geprint. De verandering was sinds 2015 aangegeven, maar de ICAO heeft lidlanden de ruimte gegeven om dit stapsgewijs door te voeren. Met de aanpassingen gaan er heel wat aspecten meespelen, zoals software upgrade. “Het upgraden van die software heeft Suriname veel gekost, maar het is nu zover om deze verandering door te voeren”, aldus Bodeutsch.

De ICAO is een organisatie die deel uitmaakt van de Verenigde Naties. Met als doel regelgeving ten aanzien van de burgerluchtvaart en reisdocumenten vast te stellen en toe te zien op de naleving daarvan. Dit, voor een veilige, efficiënte, duurzame, economisch en milieuverantwoorde burgerluchtvaartsector.

-ministerie van Binnenlandse Zaken-