Suriname succesvol op World Cultural Festival in China

3 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 3 juni 2018 – Suriname heeft een geweldige indruk gemaakt tijdens de deelname aan de World Cultural Festival in Beijing, China. Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt georganiseerd door de Beijing Language and Cultural University (BLCU). Het festival heeft als doel de studenten, de gelegenheid te geven hun land op creatieve wijze te presenteren aan de Chinese gemeenschap.

Mindy Zweevel is één van deze studenten die heeft geparticipeerd aan dit festival. Zij is in augustus 2017 naar China vertrokken om Linguïstiek, namelijk Mandarijn, te studeren aan de BLCU. Zij heeft haar idee voor participatie aan het jaarlijkse BLCU Festival besproken met studenten Benildo van Ewijk en Benito Reeberg. Als collectief spraken zij vervolgens met vrienden van Surinaamse afkomst in Beijing, die er allemaal enthousiast over waren. De groep bestond dan in zijn geheel uit: Benildo van Ewijk, Benito Reeberg, Mindy Zweevel, Miguel Lansdorf, Geraldo Kranenburg, Meroya Waterval, Suilan Ferman, Nitesha Kalloe, en Ria Randwijk en ging gelijk aan de slag

Tijdens het festival werd de Surinaamse culinaire rijkdom en foto’s over kunstwerken en monumenten gepresenteerd aan het grote publiek. De ambassade te Beijing verleende hulp in de vorm van donaties ten behoeve van de stand, souvenirs en andere Surinaamse producten. De bezoekers aan de kraam konden zich tegoed doen aan o.a. bruine bonen, blak’ai pesi moksi alesi, bitterballen en gemberbier. Vermeldenswaard is dat de surinaamse keuken binnen drie uren was uitverkocht.

Gedurende het evenement werd ook muziek van bekende artiesten zoals Damaru, Lieve Hugo, Master Blaster en Papa Touwtjie afgedraaid. De groep gaf op creatieve wijze informatie over Suriname waarbij spelletjes waren bedacht met Suriname als thema (met name: locatie op de wereldkaart, aantal inwoners en officiële taal). Kinderen werden geschminkt met Surinaamse motieven en mochten ook het wapen van Suriname inverven.

De Ambassade en de groep kijken terug op een geslaagde participatie en zijn reeds andere manieren aan het bedenken om Suriname verder op creatieve wijze in China uit te dragen. Het evenement werd op 20 mei gehouden en betrof de 15e editie van de World Cultural Festival van de BLCU.

-Nationaal Informatie Instituut-