Surinamers gedecoreerd tijdens herdenking 145 jaar Hindostaanse Immigratie

7 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 6 juni 2018 – In het kader van de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie, heeft president Desiré Bouterse enkele Surinamers gedecoreerd. De gedecoreerden zijn door verschillende organisaties voorgedragen om voor het voetlicht geplaatst te worden.

Op 5 juni in 1873 hadden de eerste Hindostaanse contractarbeiders voet aan wal gezet in Suriname, zonder toen nog te weten, dat dit land hun nieuw en geliefd vaderland zou worden.
Het staatshoofd gaf in zijn toespraak aan dat in 43 jaren, de periode van de Hindostaanse Immigratie, er 64 schepen met ruim 34.000 immigranten naar Suriname kwamen. De onmenselijke behandelingen met wrede ‘lijfstraffen’ en onderdrukking manifesteerden zich niet alleen in de periode van de slavernij, maar werden in andere vormen gecontinueerd in de periode van de immigratie. “Laten we bewust zijn hoeveel onrecht, maar ook bijzondere momenten voor de immigranten, binnen deze periode van 43 jaren nimmer bekend zal worden”, memoreerde het staatshoofd de aanwezigen. Na de periode van contractarbeid keerde een deel terug naar India en ongeveer twee-derde deel van de immigranten vestigde zich voorgoed in Suriname.

De president deed verder uit de doeken dat hij in 2013 een wens heeft uitgesproken en een beroep gedaan had op de Surinamers, dat wij allen de allerlaatste resten van het “hokjes-denken” definitief achter ons zouden moeten laten. “Nu vijf jaren later, mag ik concluderen dat wij op de goede weg zijn en grote stappen hiertoe hebben gezet, en dat wij verder moeten gaan met elkaar te accepteren, met als groter doel: Natievorming”, sprak het staatshoofd.

De president feliciteerde de samenleving met de herdenking van de Hindostaanse Immigratie in Suriname en vroeg de gedecoreerden om door te gaan met het werk welke zij dagelijks verzetten om onze natie te binden tot één volk.

-Nationaal Informatie Instituut-