Centrale Bank in gesprek met banken over extra kosten transacties

15 July 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 15 juli 2018- De enorme kritiek op banken die extra kosten in rekening brengen bij contante transacties, blijkt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet onaangeroerd te laten. Starnieuws verneemt dat er komende week een onderhoud is tussen de leiding van CBvS en de bankdirecties, over het onderwerp.

Banken hanteren verschillende tarieven voor contante stortingen van SRD’s én buitenlandse valuta. De PALU heeft een open brief gericht naar president Desiré Bouterse en gevraagd om op te treden tegen de ongebreidelde vorm van afpersing van de gemeenschap door de bankinstellingen. “Het blijkt namelijk dat de banken naar willekeur allerlei tarieven hebben ingevoerd en of verhoogd, om meer geld uit de zakken van cliënten te kloppen,” voert PALU aan in de brief aan het staatshoofd.

Ook parlementariër Amzad Abdoel (NDP) heeft kanttekeningen geplaatst in De Nationale Assemblée tegen de gang van zaken. De maatregelen zijn doorgevoerd nadat 19,5 miljoen euro van de banken door de Nederlandse justitie in beslag is genomen bij de geldverzending via de CBvS. Abdoel heeft gevraagd om duidelijkheid daarover en over de extra kosten die gevraagd worden bij cash transacties. Mensen worden volgens hem nodeloos in de kosten gejaagd.

De CBvS vindt dat er meer structuur moet komen. De banken zijn afgelopen week uitgenodigd voor een onderhoud over de overdadige aanpak die van de één op de andere dag is ingevoerd.

-Starnieuws-