Minister Getrouw geeft goedkeuring start nieuwe RIO opleiding; streefdatum december 2018

27 July 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 27 juli 2018- Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft eerder deze week, zijn goedkeuring gegeven aan de start van een nieuwe Rechters In Opleiding (RIO) cursus. Met die opleiding probeert het Hof van Justitie het aantal rechters op te voeren.

Voorzitter rechter Dinesh Sewratan heeft een overzicht aan de minister gepresenteerd over wat de raad tot nu toe gedaan heeft en waar zij naar toe willen. Hij haalde aan dat er twee opleidingen zijn geweest en dat daaruit slechts twee kandidaten zijn gekomen. De lat voor het aantrekken van de cursisten voor de RIO – opleiding is heel hoog. Volgens Sewratan is er liever sprake van heel hoge eisen dan dat de kandidaten gaandeweg het proces bedankt worden.

Momenteel zijn er 19 rechters belast met de rechtspraak. Dat aantal is volgens de voorzitter bij lange na niet genoeg om meer efficiëntie en snelheid in het werk te kunnen brengen, maar vooral om de achterstanden weg te werken. Er zijn zeker veertig rechters nodig om de opgelopen achterstand in te lopen.

Bij de selectie wordt gekeken naar de kwaliteit van de sollicitant. Er vindt een medische screening plaats met daarbij een drugs- en alcohol test. En via de Procureur-Generaal vindt er ook een antecedentenonderzoek plaats.

De Raad heeft tijdens deze ontmoeting met de bewindsman gebruik gemaakt van de gelegenheid om zijn aandacht te vragen voor de vergoeding van de leden alsook het aanstellen van een richtingscoördinator van de opleiding. De minister heeft aangegeven te zullen kijken naar de grieven van de Raad, maar dat het zijn goedkeuring draagt om de opleiding te starten. Het streven is om december 2018 te starten met een nieuwe RIO – cursus.

-ministerie van Justitie en Politie-