Albert Aboikoni gekozen tot Granman der Saramaccaners

8 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 7 augustus 2018- Na een reeks zittingen met vertegenwoordigers van het traditioneel gezag, heeft president Desiré Bouterse Albert Aboikoni gekozen nieuwe Granman der Saramaccaners. Het staatshoofd heeft eerst met alle relevante partijen gesproken.

De opvolging betrof een langslepende kwestie van ruim 4 jaar. De president had te kiezen uit drie verschillende groepen, te weten: het kamp Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. De lijn die het staatshoofd heeft gevolgd was om onder meer de kandidaten uit te nodigen voor een diepgaand onderhoud. Daarnaast is er met de belangrijke en relevante actoren van gedachten gewisseld over hoe de zaak op te lossen. Eerdere pogingen vanuit de overheid om een doorbraak te brengen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Tijdens een persconferentie, maandag na de gesprekken, zei de president dat hij in de gesprekken met de kandidaten, een aantal zaken in overweging heeft genomen. Het staatshoofd noemde onder meer de kennis van de kandidaat over de cultuur, geschiedenis, sociaal maatschappelijke verhoudingen en het ontwikkelingsdenken over de verdere ontwikkeling van de stam.

De nodige voorbereidingen worden getroffen om Aboikoni als Groot Opperhoofd te installeren op vrijdag 10 augustus. De installatie zal om 12.00u plaatsvinden.

Met de overige twee kandidaten zal een traject worden bewandeld van verzoening en vrede. Het voorstel om over te gaan tot een roulerend leiderschap binnen dit traditioneel gezag neemt de president mee en zal hij ook bespreken met de aangewezen Granman der Saramaccaners.

-Ashna Phoelsingh/ bron: Nationaal Informatie Instituut-