Beëdiging Aboikoni on hold; Traditioneel gezag binnenland interveniëert

11 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 10 augustus 2018- Traditionele gezagsdragers van zowel de Afro Surinaamse als Inheemse stammen in het binnenland hebben geïnterveniëerd in de kwestie van het opperhoofd van de stam der Saamaka. Ze hebben een gezamenlijke verklaring gericht aan president Desiré Bouterse. Daarin vragen zij aan de president om de voorgenomen beëdiging en installatie van Albert Abokoni tot stamhoofd van de Saamaka, vandaag, aan te houden.

Klik hier voor een video

De verklaring is ondertekend door granman Lesly Valentijn (Matawai), namens alle deelnemende partijen en overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling met het verzoek deze spoedig aan het staatshoofd te doen toekomen. Zij willen dan van de gelegenheid gebruik maken om een bemiddelingspoging te ondernemen.

Daarmee beogen de traditionele gezagdragers de stam ertoe te bewegen, om volgens de geldende traditie en cultuur slechts een kandidaat naar voren te schuiven. Die zal vervolgens aan de regering worden voorgedragen, zodat de beëdiging en installatie in alle rust, zoals gebruikelijk, door de president in Paramaribo kan plaatsvinden.

RO minister Edgar Dikan heeft de interventie omarmt. Hij heeft de hoop uitgesproken dat hiermee het binnenland zelf een oplossing kan vinden voor een probleem dat zich al heel lang afspeelt. De traditionele gezagsdragers hebben donderavond samen met de bewindsman de laatste ontwikkelingen in deze kwestie voorgelegd aan vertegenwoordigers van Albert Aboikoni. “We zijn ons aan het beraden, welke stappen we zullen ondernemen”, is de korte reactie van Iwan Adjako, secretaris Aboikoni, tegenover de Ware Tijd.

Enkele dagen geleden had de president aangekondigd dat Aboikoni was verkozen boven de twee overige kandidaten, Naze Amina en Frans Banai. Dat was het resultaat van een interventie op een schrijven waarin traditionele gezagsdragers van de Saamaka zelf, aan de president hadden gevraagd om een kandidaat te kiezen.

-Ashna Phoelsingh/ bronnen: ministerie van RO/ NII/ dWT-