Granman Aboikoni officieel beëdigd

13 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 13 augustus 2018- Onder grote belangstelling heeft president Desiré Bouterse, Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners, zondag beëdigd en geïnstalleerd. Daarvoor werd de officiёle plechtigheid ingeluid met de Apintie drum. De eedsformule werd voorgelezen door de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Putridewie Amatsoemarto, waarna de inzegening plaatsvond.

Het staatshoofd bracht in zijn toespraak de felicitaties uit namens de regering en het volk van Suriname. Met dit moment gaat de regering ervan uit dat er een eind is gekomen aan het dispuut dat bijkans vier jaar heeft geduurd over wie de rechtmatige Granman is. De president bracht ook dank uit aan een ieder die het moment van de beëdiging mogelijk heeft gemaakt. Hij memoreerde dat er breedvoerig is gesproken met alle kandidaten die meenden recht te hebben op het Grandmanschap. Ook met de relevante actoren is er ruim van gedachten gewisseld, alvorens een beslissing genomen te hebben.

Granman Aboikoni bracht dank uit aan de totale natie voor dit heugelijke feit. De andere groepen worden naar zijn zeggen uitgenodigd om samen te komen en te kijken wat er gezamenlijk gedaan kan worden. Hij verontschuldigde zich voor eerdere gebeurtenissen binnen de stam der Saramaccaners en vroeg aan een ieder vergeving.
De Granman vroeg de president en de minister van RO hem bij te staan in pogingen om de vrede binnen het Saramacca-gebied terug te brengen. Aboikoni zegt zijn uiterste best te zullen doen om zeer binnenkort ervoor te zorgen dat zijn volk een grote eenheid wordt.

 

 

 

-Ashna Phoelsingh/ bron: Nationaal Informatie Instituut-