Oud-secretaris-generaal VN Kofi Annan (80) overleden

19 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 18 augustus 2018- Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), is vanmorgen overleden in een ziekenhuis in zijn Zwitserse woonplaats Bern. De Ghanees, die voor zijn humanitaire werk de Nobelprijs voor de Vrede won, is tachtig jaar geworden.

De wereld heeft “een groot man, een leider en een visionair verloren”, aldus de migratieorganisatie van de VN, die het overlijden van Annan vandaag bekendmaakte op Twitter.

De huidige VN-secretaris-generaal António Guterres, omschreef Annan als een “leidend licht voor het goede”. “Op veel manieren wás Kofi Annan de Verenigde Naties. Hij klom omhoog door de rangen om de organisatie het nieuwe millennium binnen te leiden met ongeëvenaarde waardigheid en vastberadenheid.”

Annan overleed in bijzijn van zijn vrouw en drie kinderen na een kort ziekbed, liet zijn gezin weten. Later zal worden bekendgemaakt wanneer herdenkingsdiensten voor Annan gehouden zullen worden.

“Waar lijden en nood was, strekte hij zijn handen uit en raakte hij veel mensen met zijn diepe medeleven en empathie. Hij zette anderen op de eerste plek zonder aan zichzelf te denken en straalde oprechte vriendelijkheid, warmte en vernuft uit bij alles wat hij deed”, schreef zijn familie in de verklaring.

-NU.nl/ AFP-