Suriname staat stil bij Inheemse dag en 128 jaar Javaanse Immigratie

10 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 9 augustus 2018- De Verenigde Natie heeft 9 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag der Inheemsen. Voor deze dag is gekozen, omdat de groep die belast was met het voorbereiden van de Declaration on Indigenous People, zijn eerste bijeenkomst op 9 augustus had. De wereldbevolking bestaat voor vijf procent uit inheemse volkeren. In Suriname werd de Nationale Inheemse dag of Ingi Dey, zoals wij het kennen, voor het eerst in 2006 gevierd.

In ons land zijn er vijf Inheemse stammen bekend: de Arowakken, Caraïben, Wajana’s, Akoerio’s en de Trio’s. Het overgrote deel woont in tribaal verband in het binnenland en langs de kuststrook.

Om die harmonie voort te zetten, vieren alle Inheemsen deze dag, waarbij er verschillende activiteiten worden georganiseerd die met de gehele Surinaamse gemeenschap worden gevierd. De meeste activiteiten vinden plaats in de Palmentuin, omdat vele Inheemsen deze plek zien als een heilige, respectvolle plaats. Inheemse dag valt elk jaar samen met de jaarlijkse herdenking van Javaanse Immigratie.

Jaarlijks herdenken de Javanen op 9 augustus de komst van contractarbeiders, die tussen 1890 en 1939 vanuit Java, Indonesië, naar Suriname vertrokken. Dit jaar is het 128 jaar Javaanse Immigratie.

In het kader daarvan zijn er verschillende activiteiten ontplooid, waaronder kransleggingen bij de monumenten te Sana Budaya en Mariënburg.

-Ashna Phoelsingh/ bron: ministerie van Binnenlandse Zaken-