‘The Queen of Soul’ Aretha Franklin is niet meer

17 August 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 16 augustus 2018- Aretha Franklin, ook wel bekend als The Queen of Soul, is vanmorgen overladen. Dat bevestigt persbureau AP. De legende vocht sinds 2010 tegen kanker, maar heeft helaas de strijd verloren. Onlangs werd al bekend dat de gezondheid van de zangeres snel achteruit ging. Ze bracht haar tijd door in een hospice en was omringd door familie.

Aretha begon haar carrière als gospelzangeres. Via haar vader die prediker was, kwam ze als jong meisje in aanraking met gospel. In 1956 was ze pas veertien en bracht ze haar eerste album uit. Daarna bracht de zangeres in rap tempo albums uit, maar haar echte grote doorbraak is het album I Never Loved a Man the Way I Love You in 1967. Op dit album staat onder meer het nummer Respect en dit werd de eerste nummer 1-hit van Aretha. Daarna volgden hits als Chain of Fools en (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Voor haar muzikale klassiekers werd de zangeres maar liefst 44 keer genomineerd voor een Grammy Award, waarvan ze er 18 mee naar huis mocht nemen.

Een ander hoogtepunt van haar lange loopbaan was in 2015, toen wist ze de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama tot tranen toe te ontroeren. Dat deed ze tijdens de jaarlijkse Kennedy Center Honors met een vertolking van You Make Me Feel Like a Natural Woman.

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone riep Franklin uit tot de beste zangeres ooit. Aretha Franklin was de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat gebeurde in 1987. Zij trad op bij de inauguratie van drie presidenten: Jimmy Carter, Bill Clinton en Barack Obama. President George W. Bush kende haar in 2005 de Presidential Medal of Freedom toe.

De souldiva is 76 jaar geworden en laat een rijke muziekgeschiedenis na.

Klik hier voor video clip

-Ashna Phoelsingh/ bron: RTL Boulevard/ foto’s: google-