‘ALCOA overeenkomst wordt ondertekend’

6 September 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 5 september 2018- De regering zal de overeenkomst met ALCOA ondertekenen. Dat heeft president Desire Bouterse meegedeeld tijdens de persconferentie, na zijn terugkeer uit Cuba.

“Er is vier jaar lang onderhandeld met Suralco en er ligt een stevig contract ons op te wachten, opgesteld door gerenommeerde deskundigen nationaal en internationaal” legde de president uit. De Nationale Assemblee wordt in de gelegenheid gesteld om zaken te bestuderen en eventueel vragen te stellen.

Als we tekenen, hebben we weer wat voor ons land gedaan, dus geen verhaaltjes meer, het contract moet getekend worden” stelde de president resoluut. Hij bracht in herinnering dat het gedrag van het uitblijven van besluiten Suriname al eerder een megadeal heeft gekost. Dit miljardenproject met de Billiton zou de voortgang van de bauxietsector voor zeker zestig jaar garanderen.

Het staatshoofd erkent dat de kwestie rond Suralco een heet hangijzer is. Mar maakte duidelijk dat de ervaring leert dat Surinamers niet altijd meewerken aan dingen die voordelig zijn voor ons land, omdat zij menen het beter te weten. Het getuigt van goed leiderschap om desondanks beslissingen te nemen in het voordeel van de bevolking en de verantwoordelijkheid voor die besluiten te dragen.

De regering van Suriname heeft in de afgelopen vier jaar, tijd nog moeite bespaard om het het onderste uit de kan te halen bij de besprekingen met de ALCOA. Daarvoor is er een speciale commissie in het leven geroepen. Die commissie met nationale deskundigen is ondersteund door vakbekwame buitenlanders. Ook hebben advocaten van diverse continenten ondersteuning verleend aan de Surinaamse werkgroep.

-Ashna Phoelsingh/ bron: Nationaal Informatie Instituut-