Publieksdiensten NAS vergroot toegang tot onderzoek archieven

2 September 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 2 september 2018- Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verscheidene beleidsgebieden tot prioriteit gemaakt en daartoe behoort ook het Surinaams Nationaal Archief (NAS). Het archief is er speciaal voor het publiek om diverse onderzoeken te kunnen doen.

Tanya Sitaram, Hoofd van de afdeling Publieksdiensten, zegt dat deze afdeling in de kinderschoenen staat voor wat betreft het digitaliseren van historische stukken. Desondanks is er enorm veel werk verzet, wat erin heeft geresulteerd dat de toegang tot onderzoek van archieven voor het publiek is vergroot.

Het digitaliseringsproces is daarbij een enorme hulp en dient verder te worden uitgebreid, zodat de stukken goed kunnen worden bewaard en ‘eeuwig’ kunnen blijven bestaan. Het is de bedoeling dat het publiek optimaal toegang krijgt tot de archieven. “Dus wat doen we? We digitaliseren de stukken, we zetten het op microfilm en microfiche. We willen sowieso alles digitaliseren, maar je kunt niet steeds scannen. Je moet daarom een zoekprogramma hebben en daar zijn we al mee bezig”, geeft Sitaram de verrichtingen van het NAS weer.

Het archief beschikt inmiddels over een Nationaal Archief Informatie Systeem voor het plegen van onderzoekingen zoals stamboomonderzoek en plantage-informatie.

De afdeling Publieksdiensten beschikt thans over drie secties, te weten Studiezaal, Educatie en Voorlichting en Ontsluiting van de Archieven. De studiezaal is er voor bezoekers die komen voor onderzoek, Educatie en Voorlichting beschikt over alle informatie die met de samenleving gedeeld moet worden en Ontsluiting van de archieven is er voor het beschijven van de archieven en het toegankelijk maken voor het publiek.

In samenwerking met andere archiefinstellingen, zusterinstellingen, de ADEK-bibliotheek, het IOL, het RK-Bisdom, het EBG-archief en internationale archiefinstellingen dragen ze samen bij aan de opslag van broodnodige informatie.

-bronnen: ministerie van Binnenlandse Zaken/ NII-