Hof van Justitie krijgt twee leden en twee advocaten-generaal erbij

30 October 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 30 oktober 2018- Het Hof van Justitie heeft twee leden en twee advocaten-generaal erbij. De twee rechters, Robert Praag en Georgine de Miranda, zijn vorige week vrijdag geïnstalleerd tot leden van het Hof van Justitie. Carmen Lie Kwie Sjoe – Rasam en Garcia Ramcharan-Paragsingh zijn de twee Advocaten – Generaal.

Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft in zijn toespraak aangegeven dat deze vier geïnstalleerden van de Rechterlijke Macht een redelijk lange staat van dienst achter de rug hebben. Beide rechters hebben in verschillende hoedanigheden binnen de Rechterlijke Macht als buiten het Hof hun krachten gegeven.

Miranda heeft gewerkt op verschillende civiele rollen met name de echtscheidings- en burgerlijke standsrol. Verder heeft zij gewerkt als rechter in het ambtenarengerecht en de kamer voor brieven van wettiging en raadkamerprocedures van het HvJ in strafzaken en in hoger beroep strafkamers. Praag heeft zijn loopbaan als wetenschapper en docent ingeruild voor een voltijdse betrekking bij het Hof van Justitie. Als voltijdse lid-plaatsvervanger van het Hof heeft Praag de rol vervuld als echtscheidings- en aanbiedingsrechter, strafrechter, hoger beroepsrechter in civiele- en strafkamers en raadkamerrechter, deurwaarders- en advocaten rolrechter bij het Hof.

Verder gaf de waarnemend Hofpresident aan dat de twee advocaten –generaal, als vervolgingsambtenaren succesvol zijn geweest in hun werk en ruime ervaring hebben om tot deze functie toe te treden. Zij hebben de hele parketorganisatie vanaf de laagste rang tot een van de hoogste rangen in samenwerking met het Openbaar Ministerie doorlopen.

Procureur-Generaal Roy Baidjnath Panday, markeerde de dag als een belangrijke voor de samenleving en in het bijzonder voor het Hof van Justitie. Hij gaf verder aan dat preventie van strafbare feiten nog niet is wat het wezen moet. Mar, het OM is al bezig gesprekken te voeren met het Korps Politie Suriname om de preventie en veiligheid uit te bouwen.

Ook de deken van de Orde der Advocaten, Harish Monorath, feliciteerde de samenleving en in het bijzonder het Hof met de nieuwe aanwinsten.

-Ashna Phoelsingh & Kishan Jalimsing (Camjo STVS) / bron: ministerie van JusPol-