“Isan Corinde leeft tussen twee landen”

27 October 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 27 oktober 2018- ‘Tu Pakisei’ van Isan Corinde (Ico) levert gedachten op tussen twee culturen: Suriname en Nederland. Isan is een Surinaamse kunstenaar die al ruim 2 jaar woont in Nederland met zijn gezin. In 2012 studeerde hij af aan de Nola Hatterman Academy in Suriname. Vanaf toen exposeert hij als solo-artiest en in groepsverband met andere kunstenaars.

Veel van zijn werken zijn te zien bij café Zus & Zo en eethuis Souposo.
Daar heeft hij de stoelen en tafels bewerkt met het Ico symbol, dat refereert naar zijn cultuur en gedachten.

De tentoonstelling die hij afgelopen weekend hield in Sukru Oso is genaamd ‘Tu Pakisei’. Dat betekent in het Saramaccaans ‘twee gedachten’. Voor Isan is het nog steeds leven met een gemengd gevoel. Met deze expositie wil hij zijn zoontje kennis laten maken met vooral het land Suriname. Zoon Ino-V, heeft Surinaams bloed en groeit nu al op in twee culturen. Om het beter te verwoorden zegt Isan: “met rijst en aardappelen. Eens zal hij naar Suriname moeten om meer over zijn cultuur te weten.

Voor nu laat hij als vader de Saramaccaanse cultuur zegevieren in zijn schilderijen en installaties. Om ook zijn grootmoeder te blijven eren produceerde hij een installatie ‘Futumaaka’. Isan vroeg aan zijn oma of bij het teruggaan naar het gebied er voetstappen te herkennen zijn en of overleveringen uit het dorp. Het gebied, vooral het dorp Medoti, waar Isan vandaan komt, is ondergelopen toen de Stuwdam werd gebouwd.

De jonge dynamische en innovatieve kunstenaar blijft niet stilzitten. Hij was eerder dit jaar al in Suriname om projecten af te ronden. Eén daarvan is zijn kinder-kleurboek: ‘Was’uma ku Tamundu’. Getekend door hem met inspiratie van jongeren uit het district Brokopondo. Het verhaal reflecteert dat van Isan zijn jonge jaren: de wasplank en de olielamp.

Daarnaast heeft hij zijn eigen kleding-, bijoux-, en tassenlijn vervaardigd. Deze zijn ontstaan door gebrek aan materiaal, terwijl zijn hoofd boordevol creaties zit. Voor hem reden genoeg om op ander materiaal dan canvas en hout te schilderen. Zijn nieuwste creaties worden met passie ontvangen.

Dit jaar doneert hij aan het Contemporary Art Museum Moengo een kunstwerk, en voert hij nog enkele projecten uit in Brownsweg, Brokopondo en in enkele internaten.-.

-Verslag: Xaviera L. Arnhem, camjo STVS/ Fotobron: Xaviera L. Arnhem-