Minister Hoefdraad spreekt verkoop bedrijven aan China met klem tegen

29 October 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 29 oktober 2018- Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën spreekt geruchten over verkoop van Surinaamse bedrijven aan China, met klem tegen. China is op bilateraal niveau Surinames belangrijkste ontwikkelingspartner. Dankzij China heeft Suriname sinds 2004 heel veel kunnen doen via goedkope leningen en schenkingen in de vorm van geld en technische bijstand.

De minister zegt dat er bij het aangaan van leningen met China nooit een onderpand is opgeëist of aangeboden. “Ik vind het triest, dat wij zo omgaan met onze vrienden. We hebben pas 165 jaar Chinese immigratie herdacht en omarmd. Ik wil totaal uit de wereld helpen dat wij een uitverkoop houden richting welk land dan ook.” De minister benadrukt dat het de regering nooit is opgedrongen.

Ook geruchten alszou Telesur zijn verkocht aan China of Huawei, ontkracht de bewindsman. “Dat sprookje dat wij Telesur hebben verkocht. Dat mag niet en kan niet.”

De meest recente leningen vanuit China hebben aflossingsvrije termijnen van vier tot negen jaar. Bij een leningsovereenkomst van 2008 is een rentevoet van 5.5 % gehanteerd. Bij de overige recente leningen varieert die tussen nul en 2%. “Deze gunstige voorwaarden brengen ons in een zeer unieke situatie. Voorafgaand aan het sluiten van leningen en projecten zetten we ook onze beste mensen in, namelijk gerenommeerde bedrijven die vele harde eisen stellen bij de screening en uitvoering van projecten”, aldus minister Hoefdraad.

-Ashna Phoelsingh/ bron: Nationaal Informatie Instituut-