Suriname ook presiding officer 3rd RCPD

27 October 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 27 oktober 2018- Suriname is toegetreden als voorzittende ambtenaar tijden de derde Regionale conferentie over bevolking en ontwikkeling (RCPD) in Latin America and the Caribbean. Naast de overige presiding officers, zal ons land voortaan onder andere ook de agenda van de RCPD meebepalen.

Michele Jules, functionaris op het Bureau Migratie en Integratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), zegt dat Suriname deze positie heeft gekregen door het goed voorbeeld dat wij als lidstaat altijd proberen te geven. De toetreding als presiding officer geeft aan dat we het goede werk moeten blijven voortzetten. Ook dienen presiding officers als schakel tussen de regeringen van de lidstaten en het ECLAC-secretariaat om continuïteit te geven aan dit werk, zegt Jules. Eén van de belangrijke werkzaamheden als presiding officer is het doen van lobbywerk, niet alleen voor je eigen land, maar ook voor de regio.

Voorheen waren Jamaica en Guyana de enige presiding officers uit het Caribisch gebied. Nu zijn Suriname en Antigua en Barbuda aan de lijst toegevoegd.

De Regionale Conferentie handelt onder andere over de implementatie van het Montevideo Consensus en de uitdagingen die landen ervaren bij de uitvoering daarvan. Tot nog toe is Jamaica het enig Engelssprekend land in het Caribisch gebied dat over een bevolkingsbeleid beschikt. “Het is dus van belang dat we als land het goed voorbeeld opvolgen en werken aan verdere implementatie van het Consensus en de formulering van een realistisch en praktisch uitvoerbaar bevolkingsbeleid.

-Ashna Phoelsingh & Kishan Jalimsing/ bron: ministerie van BiZa-