Ambassadeur Burleson toegelaten tot het Committee der Ambassadeurs van de ACP

21 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 21 noverber 2018 – Sieglien Burleson, ambassadeur van Suriname bij het Koninkrijk van België en de Europese Unie, is officieel toegelaten tot het Committee der Ambassadeurs van de (African Caribean and Pacific group of countries (ACP). Suriname had vanaf 2016 geen ambassadeur in Belgiё.
De ACP is de organisatie van 79 Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen die voorheen koloniën waren van west Europese landen. Deze landen onderhandelen om de 5 jaar met de Europese Unie als hun belangrijkste ontwikkelingspartner over preferentiële toegang van goederen en diensten tot de Europese markt.

De onderhandelingen voor een volgende overeenkomst die de huidige Cotonou Partnerschapsovereenkomst zal moeten vervangen zijn reeds gestart. De regering wil daarbij naast beschikbaarstelling van ontwikkelingsfondsen ook aandacht voor technische assistentie en samenwerking op gebieden zoals onderwijs, gezondheid, milieu en bescherming.
De ambassadeur heeft verder benadrukt dat het belangrijk is dat de ACP-landen ook hun eigen intra-regionale instituten versterken om Zuid-Zuid samenwerking en intra-regionale handel te stimuleren.
Zij noemde enkele uitdagingen van de ACP-landen zoals:
• De noodzaak voor economische diversificatie en het vergroten van het lokale component bij productie van goederen en diensten.
• De noodzaak van waarde toevoeging door modern onderwijs en innovatie, zodat vooral jongeren goede arbeidsplekken en bloeiende bedrijven kunnen opzetten.
• De noodzaak de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken en toch nog duurzame ontwikkelingen te realiseren, gebaseerd op de natuurlijke hulpbronnen.
• De noodzaak voor uitbreiding van harde en zachte infrastructuur en betere verbindingen tussen onze regio’s.

Uit een recent rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) over de economische integratie van de ACP- landen (2018 report on Key Statistics and Trends in Economic Integration of the ACP region) blijkt dat de meeste ACP-landen voor hun exportinkomsten nog afhankelijk zijn van beperkte afzetmogelijkheden in enkele ontwikkelde landen, terwijl scheepvaartverbindingen, e-commerce en productiviteit nog gebrekkig zijn. In dit verband werd vermeld het productiviteitscentrum waarvan de oprichting onlangs in DNA is goedgekeurd. De toelating van ambassadeur Burleson tot het Comité der Ambassadeurs van de ACP vond plaats op donderdag 15 november 2018.

-Bron: MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN-