Cassave Tissue Culture Workshop

30 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 30 november 2018 – ‘Training cassave vermenigvuldiging via weefselkweek’
Op het complex van InVitroPlants Grassalco in het district Commewijne is door Ericson Aranzales van het agrarische instituut International Center for Tropical Agriculture (ICTA) een training verzorgd. De training is van 26 – 30 november en richt zich op het vermenigvuldigen van cassave (plant) variëteiten via in-vitro processen (weefselkweek) in een weefselkweek lab. Elf (11) landbouwdeskundigen uit ons land hebben deelgenomen aan deze training die is georganiseerd door de Food and Argiculture Organization (FAO).
De jaarlijkse gezamenlijke importfactuur van het Caribisch gebied bedraagt 4

miljard US Dollar. Om dit bedrag te kunnen verlagen willen de CARICOM-lidlanden prioriteit geven aan onder andere de lokale ontwikkeling van de cassave-industrie, als een strategische optie om de afhankelijkheid van consumenten van buitenlandse gewassen te verminderen.
De samenwerking tussen de FAO en Suriname uit zich in het FAO – Caribbean Development Bank (CDB) -project “Cassava Industry – Market Assessment and Technology Validation and Dissemination”.
In ons land wordt samen met de FAO gewerkt aan een sterkere cassave-industrie die de economische groei kan ondersteunen evenals plattelandsontwikkeling en waarin alle mensen altijd toegang hebben tot

voldoende en veilig voedsel met genoeg voedingswaarden om een actief en gezond leven te kunnen leiden.
Door middel van farmer-field trainingen en demonstraties wordt getracht de bestaande productiemethoden te verbeteren. Ook wordt er gericht onderzoek gedaan op nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek ten behoeve van afzetmogelijkheden.
Voor de uitvoer van het project heeft de FAO een partnerschap gesloten met de Latin American and Caribbean Consortium to Support Research and Development (CLAYUCA) – Corporation of Columbia als technische deskundige. Het project wordt in Suriname, Dominica en Trinidad en Tobago

uitgevoerd. In augustus is als voorloper op het geheel, de training “Plant Pathology workshop – Managing Cassave Frogskin Disease in Suriname” verzorgt in Suriname.

-MINISTERIE VAN LANDBOUW VEETEELT EN VISSERIJ-