EBS hoopt op financiƫle ondersteuning van India voor uitvoering belangrijke projecten

1 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 31 oktober 2018- De verschillende electrificatieprojecten en het Nickerie Padiekafproject waren onder andere de onderwerpen tijdens het gesprek tussen ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India en directeur Rabin Parmessar van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS).

Het is de bedoeling om financiƫle en technische ondersteuning te krijgen van India, bij het Padiekafproject. Maar ook om biomassa te kunnen introduceren in de energiemix van Suriname is de EBS genoodzaakt uit te kijken naar een financiƫle samenwerking.

Rijst wordt op grote schaal geplant in het district Nickerie, ongeveer 22% hiervan is padiekaf. Er vindt momenteel geen verwerking van dit afval plaats. Studies hebben aangetoond dat er potentie is in de opwekking van elektriciteit, door middel van padiekaf. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is de gemiddelde padie productie in Nickerie in de afgelopen 5 jaar 276.369 ton per jaar, wat neerkomt op gemiddeld 62.183 ton padiekaf per jaar. Volgens prognoses zal dit de komende jaren toenemen. Met deze gemiddelde jaarproductie kan ruim 44,416 MegaWattuur (MWh) aan elektriciteit worden opgewekt, middels een biomassa elektriciteitscentrale met een geĆÆnstalleerd vermogen van ongeveer 6 MegaWatt. Het project is geraamd op ongeveer USD 25 miljoen.

Verder is de Indiase ambassadeur geĆÆnformeerd over de plannen voor upgrade en expansie van het zuidwestelijk deel van het transmissienetwerk. Dat project behelst ook de aanleg van ruim 80 km aan transmissienet, alsook de betrouwbaarheid en flexibiliteit van de lijnen te verbeteren, transmissieverliezen te reduceren, de transmissiecapaciteit op te voeren en de elektrificatie van de dorpen Pikien Saron, Bigi Poika en Kwakoegron mogelijk te maken.

Tussen Suriname en India bestaat er een jarenlange bilaterale relatie, waarbij verschillende ontwikkelingsprojecten worden ondersteund. Ook met de EBS is er een goede band. EĆ©n van de belangrijke projecten die uit dit samenwerkingsverband met India is voortgekomen, is de aanleg van de 161 KV transmissielijn in 2003, die elektriciteit vanuit het Afobakkastuwmeer transporteert naar de stad.

-Ashna Phoelsingh & Kishan Jalimsing/ bron: N.V EBS-