‘LALLAROOKH’ THEATERVOORSTELLING OVER DE ZOEKTOCHT NAAR IDENTITEIT

13 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 13 november 2018 – In 1873 dachten de eerste emigranten uit India dat ze naar Shri-Ram, het land van God, zouden reizen. Ze werden te werk gesteld als contractarbeiders, oftewel ‘kantraki’s’. Met deze geschiedenis als uitgangspunt brengen dansers onder leiding van Shailesh Bahoran een uitdagende mix van hiphop, popping en breakdance en halen ze inspiratie uit de Indiase dans. Raj Mohan en muzikanten ondersteunen de dans muzikaal.

Voorstelling

‘Lalla Rookh’ is de naam van het schip dat de eerste contractarbeiders van India naar Suriname bracht. De geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeiders. De reis met de vele uitdagingen die ze hebben moeten doorstaan maar ook hoop naar de toekomst. Magisch, mystiek, spannend en spiritueel is de bijzondere dans- en muziekvoorstelling ‘Lalla Rookh’, die de komende week te zien is in Suriname. De choreograaf Shailesh Bahoran en de componist Raj Mohan hebben, speciaal ter gelegenheid van 145 jaar Hindostaanse immigratie, de bestaande voorstelling verrijkt met tekst en livemuziek, waardoor een interessante interactie ontstaat tussen de muzikanten en de dansers.

Verschillende stijlen

Shailesh Bahoran is de rijzende ster op het gebied van danstheater. Hij haalt inspiratie uit de Indiase dans en combineert deze met westerse stijlen zoals hip hop. Hij heeft de samenwerking met Raj Mohan gezocht wegens hun gezamenlijke passie en interesse voor hun Surinaams-Hindoestaanse erfgoed. De allround zanger, muzikant, dichter en componist Raj Mohan blijft verrassen met nieuwe klanken, ritmes en sferen. Zijn composities variëren van Baithak Gana en Ghazal-stijl tot pop, rock en jazz en alle mogelijke mengvormen. Het is een andere stijl, zegt de choreograaf, want in Nederland heeft hij geen gebruik gemaakt van live-muziek. Deze toevoeging is speciaal voor Suriname in elkaar gezet, zegt hij vol trots.

Suriname

De Surinaamse première van ‘Lalla Rookh’ is op woensdag 14 november in het Cultureel Centrum Nickerie (CCN) , waar overdag ook 400 scholieren van de voorstelling kunnen genieten. In het CCN staat op 13 en 14 november de fototentoonstelling over de geschiedenis van de Indiase contractarbeiders in Suriname, die is samengesteld door de Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie. Deze expositie is van vrijdag 16 tot vrijdag 23 november te bezoeken in het Lalla Rookh Museum in Paramaribo.

In Paramaribo is de dans- en muziekvoorstelling ‘Lalla Rookh’ te zien op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 november in Theater On Stage Performing Arts.

Deze voorstelling is financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Paramaribo, GCE Matchingfonds en Dutch Culture.-.

– Bron: Xaviera L. Arnhem / Foto: Ingrid Moesan –