Minister Tsang aanwezig bij opening China CIIE; Shared futures – New Era

10 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 10 november 2018 – De minister van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) Stephen Tsang, was aanwezig bij het openingsbanquet van de President van de Volksrepubliek China, Xi Jin Ping, voor de delegatieleiders van de China International Import Expo (CIIE). Het banquet was op zondag 04 november 2018.

Hoge functionarissen van diverse landen, waaronder regeringsleiders en ministers van handel, waren aanwezig bij de opening van deze expo. Op maandag 05 november 2018 gaf President Xi Jing Pin de openingsspeech tijdens het CIIE Trade and Investment Forum. Hij benadrukte opnieuw dat China haar deuren niet zal sluiten voor producten van de wereld maar in tegendeel de deuren wagenwijd geopend heeft. China zal een platform bieden voor de internationale handel. Hiermee gaf President Xi een politiek statement aan de Verenigde Staten die juist een beleid heeft ingezet van protectionisme. Hierna werden de deuren geopend voor de expo en konden de beursstand van de verschillende landen worden bezocht.

SURINAME OP DE CIIE BEURS
Ook Suriname is aanwezig met diverse stands. De nationale stand is in het Caribbean paviljoen met andere Caricom landen. Hier is de nadruk gelegd op de diversiteit in cultuur en natuur van Suriname middels de Creatieve Industriesector, diverse producten uit het regenwoud en agribusiness. Onder meer zijn kunstwerken van Paul Woei getoond, die het uitbeelden van de inheemse vrouw heeft als één van zijn specialismen. Tevens zijn er diverse houtsnijwerken van Rab Creations en Rahied Abdoel geëxposeerd.

De opkomende fashion industrie in Suriname werd in beeld gebracht met mode creaties zoals tassen en jurken van Christel Nirk. Een connectie werd gemaakt tussen de moderne creaties en producten uit het regenwoud zoals diverse houtsoorten, kralen sieraden, bos oliën en pangi’s. Met name de Tukha olie uit de Brazilnut van Alalapadu, een project ontwikkeld in samenwerking met Conservation International Suriname heeft bijzondere aandacht van de beursbezoekers. Verder zijn diverse alcoholische producten uitgestald, zoals wijn van Sorena’s Wineries en Borgoe rum van SAB. Ondertussen zijn er met verschillende importeurs en distributiecentra contacten gelegd.

BEURSSTANDS VAN DE PRIVATE SECTOR
De private sector was tijdens de beurs goed vertegenwoordigd. Bera Fisheries een visexport bedrijf staat op de beurs met diverse gedroogde visblaas producten, een ware delicatesse in China. Daarnaast staat Bosroko met agribusiness producten gemaakt uit Surinaams fruit op de Expo. Ook Silver Finger NV is aanwezig met agribusiness producten en verwerkte houtproducten. Een tweede bedrijf Tacoba NV is er ook met verwerkte houtproducten. Vooral letterhout, slangenhout en purperhart trekken veel aandacht. De CIIE expo duurt tot en met zaterdag 10 november en zal jaarlijks plaatsvinden in Shanghai.

-Ministerie HI & T / Jennifer Snijders-