Suriname Dia aangestoken

6 November 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 4 november 2018- Op het Onafhankelijkheidsplein is gisteren de Suriname Dia voor de twaalfde keer aangestoken. Traditioneel is de lont aangestoken door de goden Ram en Sita, waarna vice president Ashwin Adhin en echtgenote als eerste gasten de dia mochten voorzien van ghee.

“Daadwerkelijke inzet van alle landgenoten is imperatief” (Divali). Met dit ‘acronym’ van wijlen dr. Ir. Herman Adhin, sloot vice president Ashwin Adhin zijn Divali boodschap af.
De bewindsman ging in zijn toespraak uitgebreid in op de betekenis van Divali oftewel lichtjesfeest. Hij wees op de belangrijke betekenis van het licht in het leven. Namens president Desiré Bouterse wenste hij de totale samenleving een Subh Divali toe.

Op deze avond mochten diverse genodigden ghee toevoegen aan de grote dia om die brandende te houden.

De activiteit staat onder auspiciën van de Culturele Unie Suriname (CUS). Naast de vp en echtgenote hebben minister Antoine Elias van Volksgezondheid en echtgenote, alsook minister Lalini Gopal van Sport en Jeugdzaken de dia voorzien van ghee.

Jan Soebhag van de CUS ging in op het belang van dit feest voor met name de Hindoes in Suriname. Het licht en het vuur in de dia hebben volgens hem vele betekenissen zoals eenheid, zelfrealisatie, bevrijding, inzicht, verbondenheid en overwinning.

Het Divali feest wordt op woensdag 7 november gevierd en is een nationale vrije dag in Suriname.

-Ashna Phoelsingh & Kishan Jalimsing/ bron: Kabinet VP-