Woensdag 7 november 2018- Divali, ook genoemd Deepavali is één van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Tijdens Divali wordt de Hindoe-godin Lakshmi (van het licht, de schoonheid, rijkdom en voorspoed) vereerd.
Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.
Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is deze dag sinds 2010 een Nationale Dag. Ook wordt vooraf de Suriname Dia aangestoken op het Onafhankelijkheidsplein waarbij iedereen die mag voorzien van ghee/olie.
Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk.
Belangrijk op deze dag is dat de mensen én hun huizen rein horen te zijn; dat wil zeggen zuiver en schoon. Hindoes vasten voor en op de dag van Divali; dat wil zeggen dat men geen vlees, ei (producten) of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood.
Op de dag, die meestal in de maand oktober of november valt, wenst men elkaar ‘Shubh Divali’, wat gelukkig lichtjesfeest betekent.
-Ashna Phoelsingh/ bron: Google-