Gezamenlijke inspanning resulteert in internationale migratie

18 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 18 december 2018 – Internationale migratie kan effectief worden aangepakt door gezamenlijke inspanningen en toezeggingen van alle landen. De goedkeuring van het Global Compact voor veilige, ordentelijke en reguliere migratie, op deze Intergouvernementele Conferentie, is daarom een ​​bewijs dat de internationale gemeenschap de noodzaak van de gezamenlijke inspanningen heeft ingezien.

Dit zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) tijdens de verklaring die hij namens de regering uitsprak op de onlangs gehouden Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration in Marrakesh, Marokko. De minister zei op deze internationale migratiebijeenkomst dat migratie een multidimensionale realiteit is, met zijn uitdagingen en voordelen. Het is daarom van cruciaal belang om een ​​holistische benadering van migratie aan te nemen om illegale migratie effectief te bestrijden. Dit zal de keuzes van mensen en de mogelijkheden verbeteren om veilig en productief te migreren.

In zijn toespraak stelde de bewindsman dat dit wereldwijd compact het allereerste samenwerkingskader is voor internationale migratie onder auspiciën van de Verenigde Naties. “De Republiek Suriname zal alles in het werk stellen om de overeenkomsten zoals vermeld in dit document uit te voeren”, verklaarde Biza-minister Noersalim namens de regering van Suriname. Hij kaartte aan dat Suriname van oudsher migratiestromen heeft doorgemaakt. Al vanaf 1630 migreren mensen vrijwillig of gedwongen naar Suriname. De Surinaamse bevolking bestaat daarom uit inheemse volkeren, tribale gemeenschappen van Afrikaanse afkomst en verschillende etnische groepen, bijvoorbeeld nazaten van contractarbeiders uit India en Java.

Allen uiten en genieten van uitzonderlijke tolerantie en religieuze vrijheid, met respect voor elkaars culturele achtergrond en die allemaal gelijke rechten hebben en toegang hebben tot sociale programma’s, inclusief gezondheidszorg en onderwijs, hield de bewindsman de vergadering voor. Suriname heeft ter voorbereiding van een nationaal bevolkingsbeleid een bijeenkomst in Jacana gehouden. Migratie, met name arbeidsmigratie, werd tijdens die bijeenkomst als één van de belangrijkste pijlers gezien waarop de economische ontwikkeling van Suriname kan worden voortgezet. Dat heeft de bewindsman tijdens de Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration in Marrakesh opnieuw benadrukt.

-NII-