Handelsdelegatie India bespreekt mogelijkheden met Suriname

17 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 17 december 2018 – Een handelsdelegatie uit India heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan ons land. Daarbij zijn er ontmoetingen geweest met onder meer vice president Ashwin Adhin, directies van gerenommeerde staatsondernemingen zoals; Staatsolie, Grassalco, Datasur en Investsur. Tijdens deze ontmoetingen hebben de directies van de bedrijven presentaties gehouden voor de delegatie. Van beide kanten is daarbij aangegeven welke mogelijkheden er zijn, op het gebied van onder anderen investeringen en partnership.

De delegatie die onder de indruk is van de potentie van ons land, heeft kennis genomen van hetgeen door de ICT, het bankwezen, de agro- en mijnbouwsector is gepresenteerd. Vice-president Ashwin Adhin

geeft aan dat het contact met de delegatie tot stand kwam, toen hij aanwezig was tijdens de World Diaspora Conference. Daarbij werd onder de aandacht de bewindsman gebracht dat er interesse bestond om zaken te doen met Suriname. Zowel de geïnteresseerde investeerders als de directies van de bedrijven hebben samen gekeken welke modellen mogelijk zijn en in het verlengde hiervan concrete voorstellen gedaan, zegt de vice president. Ofschoon er interesse bestaat vanuit het buitenland merkte de bewindsman op dat Suriname zijn huiswerk moet maken.

Grassalco’s directeur Sergio Akiemboto bevestigt eveneens het enthousiasme van de investeerders. Enkelen hebben aangegeven dat indien zij niet zelf investeren, zij binnen hun netwerk anderen erbij willen betrekken om te kijken naar de potentiële mogelijkheden. Voor wat betreft de ontwikkeling van de mijnbouwrechten voor goud, is er volgens de Grassalco topman interesse om in de exploratie investeringen te doen, alsook in de productie. Volgens Akiemboto staat Grassalco altijd open voor elke serieuze partner om de mijnbouwrechten verder te ontwikkelen.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bracht naar voren dat specifiek gekeken is naar mining opportunities. Een van de belangrijke zaken is, de natuurlijke hulpbronnen op duurzame wijze te ontwikkelen. Tijdens de presentaties is gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van goud, aardolie en bauxiet. De bewindsman merkte op dat Suriname steeds meer in het vizier komt van grote investeerders die geïnteresseerd zijn in zaken doen met ons land.

Ike Antonius, directeur van Investsur, geeft aan dat de rol van zijn instituut is het tegemoet komen van investeerders. Het streven is om investeerders goed te informeren, met betrekking tot de sectoren die voor Suriname van belang zijn. Hij is ingenomen met de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met de leden van de handelsdelegatie. De gesprekken waren zeer positief, vertelt de directeur. Heel belangrijk volgens hem is dat de vragen van de investeerders meegenomen worden, zodat zaken beter kunnen worden voorbereid.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-