Minister Elias verheugt over vorderingen bouw Wanica Ziekenhuis

3 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 3 december 2018 – Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft zich wederom georiënteerd op het terrein te Vredenburg Serie B, waar het Wanica Ziekenhuis wordt gebouwd. Na ongeveer vier maanden terug een bezoek te hebben gebracht op de locatie, is de bewindsman verheugd met de vorderingen die geboekt zijn. De minister werd bijgestaan door onder meer deskundigen van de diverse werkarmen van de overheid, te weten het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie, Telesur, N.V. EBS en SWM.
Het hoogste punt is reeds bereikt en er wordt nu hard gewerkt aan het verder afbouwen van het voor Wanica en Para belangrijk ziekenhuis. ‘Bouwtechnisch zijn er grote vorderingen geboekt’ zegt de bewindsman over de voortgang van de bouw. “Er zijn wat obstakels die opgelost moeten worden op het vlak van de nutsvoorzieningen, maar ook daar wordt er keihard aan gewerkt”, verzekerde de minister in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII).
Er zal ook verder van gedachten worden gewisseld met de collega ministers om de kleine obstakels zo snel als mogelijk weg te werken. Het volledig operationeel maken van het ziekenhuis zal nog wat tijd in beslag nemen maar minister Elias geeft aan dat er gestart wordt met de basis specialismen, waardoor de gemeenschap alvast daarvan gebruik kan maken. “Wanica krijgt het mooiste ziekenhuis”, aldus de bewindsman. Ziekenhuis technisch wordt het allemaal geweldig. Een speciaal gebouw voor quarantaine is opgezet en verder is er ruimte voor een verbrandingsoven, mortuarium, dialyse centrum en overige specialisaties. Voor de rondleiding heeft de bewindsman met alle actoren van gedachten gewisseld over het verloop van het project.

Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), stelde dat het fonds ook een afdeling zal opzetten binnen het ziekenhuis. Dit in het kader van het steeds dichterbij brengen van de medische zorg naar de burgers. Ofschoon er reeds een afdeling van de verzekeringsmaatschappij gevestigd is te Lelydorp is het volgens hem nodig dat met de komst van het ziekenhuis er ook plaatselijk een unit wordt opgezet waar de verzekerden terecht kunnen voor alle diensten die het fonds te bieden heeft. Dit conform de wens van de president van de Republiek Suriname Desiré Delano Bouterse. Volgens de SZF-directeur wordt ook gekeken naar de mensen in de rurale gebieden om hen tegemoet te komen, zodat ze geen lange afstanden hoeven af te leggen om bijvoorbeeld hun kaart in orde te maken.
De Chinese ambassadeur in ons land Liu Quan, die voor het eerst een bezoek heeft gebracht aan het ziekenhuis complex zegt onder de indruk te zijn van het gehele project en het feit dat de werkers zich inzetten om de werkzaamheden af te ronden.

-NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT-