Minister Tsang houdt brainstormsessie over uitbanning “Single use plastic”

3 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 3 december 2018 – Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft een brainstormsessie gehad met verschillende vertegenwoordigers van lodge houders, te weten: Green Hertitage Fund Suriname, Suresur, Conservation International en het WWF. Deze ontmoeting vond plaats op donderdag 29 november 2018.

De bedoeling van deze bijeenkomst is, om de eerste stap te zetten naar het uitbannen van het gebruik van wegwerp plastic. De stakeholders zeggen reeds gesprekken te hebben gevoerd met twee producenten om na te gaan op welke wijze de plastic zakken langzamerhand uit de omloop kunnen worden gehaald.

Volgens de brainstormgroep zijn er alternatieven, zoals het gebruik van duurzame tassen van andere materialen, aangezien plastic zakken schadelijk zijn voor het milieu. Producenten die plastic tassen produceren kunnen met dezelfde machines ook dikkere plastic tassen fabriceren voor meervoudig gebruik. Er is aandacht van de bewindsman gevraagd voor de oneerlijke concurrentie van de illegale importen van plastic zaken.

Minister Tsang heeft aangegeven een onderhoud met de ondernemers te zullen hebben om met hen na te gaan binnen welk tijdbestek de plastic zakken geheel uit te faseren. Hij geeft verder aan dat de tijdsspanne voor het uitbannen in goed overleg met de stakeholders zal geschieden. De producenten hebben meestal ook nog grote bezendingen in voorraad. Zowel de minister als de brainstorm groep zijn van oordeel dat awareness en wettelijke regelingen van eminent belang zijn bij het opgang komen van dit proces.

-MINISTERIE VAN HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME-