Ministerie RO en SCF tekenen Podosiri-MOU

16 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 16 december 2018 – Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en Suriname Candied Fruits N.V. (SCF), hebben een intentieverklaring (Memorandum of Understanding, MOU) getekend voor de ontwikkeling van de podosiri-sector in Marowijne.
Directeur Leeroy Jack van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DOAB) tekende namens het ministerie, na machtiging door minister Edgar Dikan. Ruud Souverein tekende als directeur van SCF. De ondertekening vond plaats op donderdag 13 december tijdens een bezoek van minister Edgar Dikan aan de podosirifabriek, Apodo Tropical Fruits (ATC) in de omgeving van het dorp Ovia-olo.
Minister Dikan prees de boeren voor hun geduld. Vooral de wachttijd voor de eerste oogst is voor sommigen een lange weg. De açaípalm of podosiri draagt pas in het derde jaar vruchten. Bij een juist onderhoud zal de oogst stijgen van 4.000 kg in het derde jaar naar 50.000 in het zesde jaar. “Ik zie u en uw gemeenschap graag genoeg verdienen, zodanig dat u voor veel dingen niet meer op de overheid hoeft te wachten. Als individu moet u in staat zijn om de kwaliteit van uw leven te kunnen verbeteren door te produceren en meer te verdienen, de studie van uw kind te kunnen betalen of uw hypotheek met gemak af te lossen,” aldus de minister. Het ministerie heeft een graafmachine beschikbaar gesteld voor de ontbossing van de arealen van boeren die zich aansluiten bij het project. De boeren komen zelf in met brandstof. Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij helpt met trainingen voor de boeren.

Directeur Souverein zegt dat zijn bedrijf bereidt is alle verwerkte podosirie van de fabriek op te kopen, zolang die voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook kunstmest en pesticiden zijn uit den boze. De SCF-topman verwacht de export van de eerste container acaipulp in het eerste kwartaal van 2019. In 2020 zal het tempo worden opgeschroefd naar 1 container per maand. In elk geval hoopt hij na de eerste container een continue exportlijn op gang te kunnen houden.

ATC-directeur Cortessa Dapaw zegt dat steeds meer mensen in Marowijne geloven in het project. Dat vertaalt zich in de groei van het aantal boeren. Ze hoopt dat de overheid iets meer vaart zet in het bevestigen van de titels op de grond voor de boeren. Daardoor kunnen ze gemakkelijker en zonder zorgen investeren. Aan de boeren is gevraagd niet te vertragen met de indiening van hun stukken zodat de overheid de verzoeken eventueel collectief en sneller kan bekijken. Minister Dikan zegt dat de regering de ontwikkeling van de podosirisector een warm hart toedraagt en dat de boeren en de overige schakels kunnen rekenen op de overheid.

-Bron: MINISTERIE VAN REGIONALE ONTWIKKELING-