Pilotproject Warm Welcome Suriname goed ontvangen

29 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 29 december 2018 – Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft samen met de NV Luchthaven Beheer, de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) en het Directoraat Cultuur als partners van het eerste uur een traject uitgezet voor het vergroten van de “customers experience” in Suriname. Dit traject is slechts een deel van de serie activiteiten in het kader van het stimuleren van de toerisme sector en het positioneren van Suriname als toerisme destinatie.
Op donderdag 20 december j.l. is gestart met een pilot project ‘Warm Welcome Suriname’. Gasten op de drukke SLM en KLM route zijn warm ontvangen op de Johan Adolf Pengel luchthaven. De reizigers waren over het algemeen blij en verrast met de wijze waarop ze werden begroet. Dit gebeurde compleet in de traditionele klederdracht en met Surinaamse muziek. Het doel hiervan is om de gasten gelijk bij aankomst het Surinaams gevoel te geven terwijl de “afhalers” konden genieten van muziek van de Inheemse groep Maraisa en de Brassband The Melody Makers.
Uit de reacties van de passagiers is duidelijk te merken dat de ontvangst een succes was. Een mevrouw gaf aan, dat nergens ter wereld toeristen zo zijn verwelkomd op de luchthaven. Een andere reiziger gaf aan, dat dit vaker moet gebeuren. Een Guyanese reiziger noemde het ‘’exeptional’’. Vrijwel alle toeristen gaven aan, dat bezoekers een positief beeld krijgen van Suriname en zich gelijk welkom voelen. Iin de maand december zullen lokale artiesten en muziekgroepen de toeristen op zo’n wijze verwelkomen.
Dit “customer experience” traject bestaat uit de diverse facetten, beginnende bij het boeken van de ticket en de reis naar Suriname. Vervolgens is de ervaring van de bezoeker op de airport en andere grensposten cruciaal. Het Nationaaal vervoersbedrijf (NVB) en de stichting Suriname Heritage en de United Tourguides Suriname (UTGS) ondersteunen dit project. Meerdere partners zijn van harte welkom om het geheel succesvol maar voornamelijk duurzaam aan te pakken.
Gedurende het heel jaar zullen op nationale feest- en herdenkingsdagen, kleine muziek- en creatieve groepen optreden voor het arriverend publiek op de internationale luchthaven. Deze activiteit gaat ook gepaard met werksessies in customer service ten behoeve van de luchthaven dienstverleners, alsook het regulier uitvoeren van een bezoekersonderzoek.
De lessen uit deze pilot fase moeten leiden tot het verduurzamen van de customer experience bij aankomst. Het is een publiek private aanpak, waarbij zowel de overheid als het bedrijfsleven een bijdrage leveren.
Dit traject heeft verder de volgende voordelen:
– De creativelingen in toonkunst met name jongeren) hebben een podium voor nationaal als internationaal publiek.
– Partners en sponsors hebben de mogelijkheid hun product/dienst te promoten.

-Bron: Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme