Uitstrijkje voor vrouwen in Wanica

3 December 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 3 december 2018 –  Vrouwen in Suriname hoeven niet te overlijden aan baarmoederhalskanker. Stichting Lobi Health Center heeft een project gefinancierd door de Pan-American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO) voor baarmoederhalsscreening -ook wel bekend als het uitstrijkje- uitgezet voor vrouwen tussen de 30-49 jaar, die wonen in het district Wanica.

Het baarmoederhalskankerprobleem in Suriname vertoont een zorgelijke ontwikkeling die speciale aandacht behoeft. Uit cijfers van ons Nationaal Kankerplan 2018-2028, blijkt dat er op jaarbasis er tussen de 60 – 70 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden ontdekt. In Suriname sterven er per jaar tussen de 25 – 35 vrouwen, dus haast 2 vrouwen elke maand, onnodig aan baarmoederhalskanker. Van het aantal nieuwe gevallen dat bijkomt is zowat 50% jonger dan 50 jaar en 80% komt bij de specialist in een te laat stadium waardoor de overlevingskansen erg laag zijn. Dit is een zeer zorgelijke situatie, omdat baarmoederhalskanker een ziekte is die voorkomen kan worden. Dit kan doordat bij preventieve screening de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt kan worden en daardoor ook tijdig behandeld kan worden.

Het Human Papiloma Virus (HPV) dat wereldwijd 70% van alle baarmoederhalskankergevallen veroorzaakt, wordt verspreidt door seksueel contact. In de voorfase van baarmoederhalskanker, die goed te behandelen is, zijn er meestal geen klachten, wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn.

Volgens Nensy Bandhoe, Directeur SLHC, streeft Lobi ernaar uiteindelijk 80% van alle vrouwen in het district te kunnen bereiken met preventieve screening over een periode van twee jaren. Het team is op 8 december aan de Kwattaweg, 10 december te Vierkinderenweg, 12 december bij RGD Poli Koewarasan, 13 december RGD Poli Nw Grondweg, 14 december RGD Poli Adhinweg, 17 December RGD Poli Leiding 8a. De tijdstippen zijn van tien uur s’morgens tot vijf uur s’middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp.
Het onderzoek kan voor verzekerden met verwijzing van de huisarts worden gedaan, niet verzekerden worden ook geholpen. “No mek baarmoederhalskanker kiri yu, kon du a onderzoek en tang libi!”

-St.Lobi-