Biodegradable foambakjes geschikte oplossing milieuvervuiling

7 January 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 07 januari 2019 -Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor de vervanging van plastic en plastic verpakkingen. Voor het leveren van een bijdrage aan het verminderen van plastic in Suriname heeft Vikash Bholasing, directeur Beyond Y2K Commodities, het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) benaderd om gezamenlijk de mogelijkheden te bekijken die gezond zijn voor mens en milieu. Onlangs bracht de heer Bholasing vergezeld van zijn partner Shaharudeen Osman, representative in Guyana en echtgenote een bezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van HI&T.
Bholasing en Osman zijn geruime tijd bezig met de vervaardiging van biodegradable bakjes in verschillende vormen en afmetingen. Dit product is makkelijk afbreekbaar en dus een geschikte vervanging van de welbekende foambakjes in Suriname. Het duo levert reeds een aantal jaren grote getallen van deze foodboxjes aan Guyana (grootste afnemer), Sint Vincent en Antigua. Het streven is er opgericht om dit milieu vriendelijk product ook op de Surinaamse markt te krijgen, met de focus op het verminderen van vervuiling van het milieu en de gezondheid van de Surinaamse samenleving.
De minister heeft aangegeven zeer ingenomen te zijn met dit bezoek. Hij gaf wel aan eerst met andere stakeholders te zullen brainstormen, vanwege het feit dat dit milieuvriendelijk product veel duurder in prijs is dan de normale foambakjes. Hierdoor zal de consument niet gemakkelijk de overweging maken dit product aan te schaffen. De bewindsman heeft samples van de diverse bakjes genomen, die bij overleg aan de stakeholders worden getoond. Er is afgesproken dat er een vervolggesprek komt met het duo.
In een voorgaande ontmoeting heeft minister Tsang reeds gesprekken gevoerd met de plastic fabrikanten en gebrainstormd over hoe geleidelijk aan de single use plastic zakken te vervangen, door duurzaam materiaal. Allen hebben aangegeven de transformatie naar een duurzaam product te willen inzetten, maar dat het wel noodzakelijk is dat de wettelijke regelingen in place moeten zijn, waardoor ook de awareness opgang kan worden gebracht.

-MINISTERIE VAN HANDEL INDUSTRIE & TOERISME-