Geld uit gemeenschapsbos moet deels terug naar dorpen

23 January 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 23 januari 2019 – Houtexploitanten in de gemeenschapsbossen moeten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dorpen in de omgeving waar ze werken. “Ik ben blij dat het in de contracten wordt vastgelegd. Het kan niet zo zijn dat al het hout wordt weggedragen en dat er niet eens één plank ter plekke blijft. Dorpelingen moeten dan helemaal naar Paramaribo om planken te kopen. Natuurlijk wil een ondernemer geld verdienen, maar er moet een gezonde balans gevonden worden tussen geld verdienen en ontwikkeling brengen.” Aldus districtscommissaris Yvonne Pinas (district Sipaliwini/ Bestuursressort Boven-Saramacca).

De dc zei dat op 15 januari 2019 bij de bekrachtiging van een contract tussen het houtbedrijf NV Samara en de gemeenschap van het dorp Nyun Jacobkondre. Ze vroeg zowel de onderneemster, Liu Beuyun, als een vertegenwoordiging van de dorpsgemeenschap om vreedzaam samen te werken. Kapitein Edson Tweeling heeft het contract getekend namens de dorpscommissie. De ondertekening vond plaats op het Commissariaat Sipaliwini aan de Zwartenhovenbrugstraat.

Er werden vorige week nog twee ‘gemeenschapsbosovereenkomsten” getekend. Een daarvan was tussen het bedrijf Surocawood Timmer Export en de gemeenschap van Santigron. De andere overeenkomst was tussen het bedrijf Hopemore Seareless en de gemeenschap van Tapoeripa (Brokopondo). De contracten worden voorbereid door het Ministerie van Regionale Ontwikkeling. Functionarissen van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland begeleid zowel ondernemers als de dorpscommissies.

-Bron: Ministerie van Regionale Ontwikkeling-