Zondag 27 januari 2019 – Verschillende stakeholders worden gedurende negen maanden getraind in het efficiĂ«nter en effectiever telen van cassave. De aanzet hiertoe is op woensdag 23 januari gegeven door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. De training zal verder moeten bijdragen aan een toename van de cassaveteelt, alsook een verruiming van de verschillende producten. De training wordt verzorgd op landbouwarealen van cassaveboeren en draagt daarom de naam farmer fieldschool.
Ook de vrouwenorganisatie Wi Uma Fu Sranan neemt deel aan deze training. âCassave is voor ons een belangrijk productâ, zegt voorzitter Tanya Lieuw A Sjoe. Dit programma zal naar haar zeggen een bijzondere bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de cassave productie. Het wordt de medewerkers van LVV bijgebracht, hoe de boeren op een participatieve manier aan te leren hoe de cassaveteelt te verbeteren.
Deze âfarmer fieldschoolâ duurt negen maanden. Gedurende deze periode zullen er verschillende plantmethoden worden vergeleken. De training wordt deze keer verzorgd op het terrein van Wi Uma Fu Sranan in Para. In het vervolg zullen ook andere landbouwvelden worden aangedaan. Het betreft een train de trainers programma. Vervolgens zullen de boeren in het veld op verschillende locaties getraind worden hoe de cassave beter te telen.
De 73-jarige tante Wiesje die sinds haar twintigste plant doet ook mee aan deze training. Zij is nu actief met het planten van cassave. Haar cassave, pepre watra en casiri brengt zij ook zelf aan de man op de markt. Haar areaal is ongeveer 4 hectare groot. Zij roept jongeren op om hun heil te zoeken in de landbouw. âDankzij het planten ben ik een vrouw die kan zorgen voor zichzelf. Ik ben trots op mezelfâ, geeft tante wiesje aan.
Het project wordt gefinancierd door de Caribische Ontwikkelingsbank en de Food and Agriculture Organisation. Suriname, Dominica en Trinidad & Tobago.
-Bron: Nationaal Informatie Instituut-