Newmont Suriname blikt tevreden terug naar maatschappelijke betrokkenheid in 2018

31 January 2019

In: Nieuws
Comments: 0

DCIM100MEDIADJI_0047.JPG

Donderdag 31 januari 2019 – Albert Ramdin, Senior Director External Relations, blikt heel tevreden terug naar de maatschappelijke betrokkenheid van Newmont Suriname het afgelopen jaar. “Investeren in het welzijn van de Surinaamse bevolking is een belangrijk onderdeel van onze missie als duurzaam en verantwoordelijk mijnbouwbedrijf,” aldus Albert Ramdin. “We dragen natuurlijk direct al een bijdrage aan de Surinaamse economische ontwikkeling door werkgelegenheid te bieden aan meer dan 1200 Surinamers, naast het aangaan van contracten met toeleverantiebedrijven en ook de financiele afdrachten aan de Regering van Suriname en onze partner Staatsolie.”

Er is geïnvesteerd in verschillende ontwikkelingsprojecten in het gebied rondom Merian, waar m.n. de Paramakaanse gemeenschap woonachtig en werkzaam is. Newmont heeft ook in 2018 getracht via doelgerichte projecten op het gebied van onderwijs, duurzame ontwikkeling gericht op ondernemerschap en werkgelegenheidscreatie, infrastructuur in het algemeen en op de eilanden in de Marowijnerivier, alsook projecten op het gebied van welzijn te realiseren.

Vanwege de slechte staat van onderhoud en het gevaar voor de lokale gemeenschap en overige weggebruikers, heeft Newmont Suriname besloten om de Merian- Toematoe- en Goonikiki bruggen als onderdeel van de Langatabikiweg te renoveren en te rehabiliteren. Hiermee is een bedrag van bijkans USD 400.000 gemoeid en zullen de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2019 worden afgerond. Op grond van de delfstoffenovereenkomst met de regering wordt de Langatbikiweg ook onderhouden door Newmont Suriname. Voor het weggedeelte vanaf km. 58 op de Langatabikiweg tot Sneesiekondre heeft Newmont een lokale aannemer aangetrokken om dat weggedeelte te onderhouden.

In het afgelopen jaar heeft Newmont Suriname eveneens voorzien in het opzetten van onder andere aanmeersteigers op verschillende eilanden in de Marowijnerivier. In het laatste kwartaal van 2018 hebben een team van 11 medische professionals, een dermatoloog en Newmont Suriname vrijwilligers gratis medische zorg en de nodige medicijnen verstrekt aan inwoners van enkele dorpen in de omgeving van de Merian goudmijn. De medische campagne is onderdeel van een partnerschap van Newmont met Project C.U.R.E. en de Medische Zending en Regionale Gezondheidsdienst (RGD), in nauwe samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid. Vanwege deze samenwerking kregen meer dan 300 mensen uit verschillende dorpen een uitgebreide medische behandeling en medicijnen. Newmont Suriname heeft in 2018 een aanvang gemaakt met het verschaffen van vaardigheidstrainingen zoals de beroepsopleiding elektrotechniek. Elk jaar viert Newmont Suriname Kerst met de gemeenschappen en plaatselijke scholen in de buurt van Merian. Beide kerstevenementen waren zeer succesvol.

Het goudbedrijf blijft toegewijd aan het samenwerken met de Paramakaanse gemeenschappen om wederzijdse waarde te genereren en levens te verbeteren door duurzame en verantwoordelijke mijnbouw.

In augustus 2016 richtte Newmont de Pamaka Community Development Foundation (CDF) op om ontwikkelingsprojecten in Pamaka te implementeren. Ter ondersteuning van de Stichting draagt Newmont Suriname vrijwillig USD 1 per verkocht ounce goud bij. Via het CDF is een waterzuiveringsinstallatie project uitgevoerd op Langatabiki, ten behoeve van de drinkwatervoorziening aan de bevolking. Dit project zal begin februari formeel worden overgedragen aan het traditioneel gezag en de autoriteiten belast met de watervoorziening in het binnenland. Andere projecten ten dienste van de Paramaakse gemeenschap zijn thans in voorbereiding. Vanwege het hoge aantal donatie aanvragen van met name verschillende kindertehuizen binnen groot Paramaribo en de districten ontvingen 20 geregistreerde kindertehuizen in 2018 voor de tweede keer een kerst schenking van SRD 10.000 per tehuis. Newmont Suriname heeft ook partnerschappen opgebouwd met en financiële ondersteuningen geschonken aan onder andere het Surinaams Rode Kruis voor het mede helpen opzetten van haar dependance te Nickerie, Stichting lobi voor de renovatie van het gebouw, Covab voor Financiële steun

van de renovatie van het terras van de sportschool, De Volksmuziekschool voor het financieren van 40 studenten, Toneelgenootschap Thalia voor het repareren van het dak, Stichting Kinder en jongeren Telefoon voor sponsoring van haar jongeren TV programma. Newmont Suriname was ook de hoofdsponsor van de 5 Km en 10 Km Snelloop tijdens de BIGI BROKI WAKA.

Over Merian De Merian goudmijn ligt op ongeveer 60 km ten zuiden van Moengo, Suriname en ligt voornamelijk in het Paramakaans gebied ongeveer 15 km ten westen van de Marowijne rivier. Newmont Suriname, LLC, (voorheen bekend als Suriname Gold Company, LLC) is een volledige dochteronderneming van Newmont Mining Corporation, die de mijn namens Suriname Gold Project CV opereert, een Suriname commanditaire vennootschap (de “CV”). Newmont Suriname is de managing partner en bezit een belang van 75 procent in de commanditaire vennootschap. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. bezit de resterende 25 procent van de aandelen. De bouw van Merian begon in augustus 2014, en commerciële productie werd gestart op 1 oktober 2016. De focus van Merian ligt in het leveren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie tijdens het genereren van duurzame waarden en kansen voor werknemers, plaatselijke gemeenschappen, de plaatselijke en nationale overheden, en de CV’s eigenaren.

-Bron: Newmont Suriname-