Sterkere samenwerking Suriname-India noodzakelijk

29 January 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 29 januari 2019 – Vicepresident Ashwin Adhin van Suriname spreekt de hoop uit dat de inspanningen om de vruchtbare en bilaterale samenwerking met India te verdiepen, zal resulteren in het opleveren van steeds meer wederzijdse voordelen. De bewindsman heeft president Desiré Bouterse zaterdagavond, tijdens een receptie van de Indiase ambassadeur ter gelegenheid van de zeventigste onafhankelijkheidsviering van India, vertegenwoordigd.

Suriname en India hebben de gebreken van de koloniale tijdperk overwonnen en het pad naar “een gezonde, onderling afhankelijke relatie gekozen, ondersteund door de beginselen van wederzijds respect en voordeel. De historische band tussen de twee landen spreekt voor zich en dateert uit de tijd dat contractarbeiders uit India naar Suriname kwamen. Hun nazaten leveren een bijdrage aan de politieke, economische, sociale en culturele ontwikkeling van Suriname”, zegt vicepresident Adhin.

Suriname en India onderhouden reeds 43 jaar diplomatieke betrekkingen. “Onze gemeenschappelijke geschiedenis en langdurige en wederzijds voordelige relatie hebben de afgelopen decennia geresulteerd in een vruchtbare samenwerking op verschillende gebieden”, accentueert de vicepresident.

Hij benadrukte dat de wederzijdse betrekkingen zijn blijven floreren met een diep gevoel van respect en solidariteit, dat niet alleen echt Zuid-Zuidpartnerschap weerspiegelt. Het

onderstreept ook “onze samenwerking en inspanningen in multilaterale zaken en internationale fora”. De vicepresident stelde ook dat er intussen invulling wordt gegeven aan de afspraken tussen Suriname en India die vorig jaar zijn gemaakt, tijdens het staatsbezoek van president Ram Nath Kovind aan Suriname.

Namens president Bouterse heeft hij ook zijn blijk van waardering uitgesproken voor de betrokkenheid, hulp en toewijding van India, als het gaat om de uitvoering van de verschillende overeenkomsten die zijn gemaakt tijdens het bezoek van president Ram Nath Kovind en de vervolgacties die al zijn ondernomen.

In aanvulling op het bovenstaande verheugt de regering van de Republiek Suriname zich op het verwelkomen van de minister van Buitenlandse Zaken, H.E. Sushma Swaraj, later dit jaar. Daarnaast wordt ook met enorme enthousiasme uitgekeken naar de zevende gezamenlijke commissievergadering tussen onze landen om verder samen te werken aan zaken van gemeenschappelijk belang, die tijdens verschillende bijeenkomsten op hoog niveau zijn besproken.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-