Woensdag 13 februari 2019 – Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) zal dit jaar meer inspanningen plegen om het bewustzijn van mensenhandel in de samenleving te vergroten. Dit kwam vrijdag 8 februari 2019 naar voren tijdens een persconferentie en launch van de bewustwordingscampagne Trafficking in Persons. Het thema van deze campagne is ‘Kijk om je heen, doe er wat aan’.
Samen met de directeur Operationele Diensten van Juspol, tevens voorzitter van de werkgroep Trafficking in Persons (TIP), Lucretia Redan, heeft minister Stuart Getrouw de pers geïnformeerd over de campagne. Volgens minister Getrouw komt het probleem van mensenhandel veel vaker voor dan men zou denken; “Slachtoffers kunnen overal in het land voorkomen. Het is de taak van de overheid, de samenleving en buurlanden, alsook de internationale gemeenschap om hier een eind aan te brengen”, zei de bewindsman.
De komende tijd zal het ministerie een agressiever handhavingsbeleid uitvoeren ten aanzien van TIP-gevallen. De controle in risicogebieden zullen door het Korps Politie Suriname, in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid en het Nationaal Leger worden opgevoerd. Vooral in het binnenland en de grensposten. Met deze campagne wil het ministerie burgers, in het bijzonder slachtoffers, er toe bewegen om te praten over hun eigen situatie. Redan gaf aan dat slachtoffers niet makkelijk praten over wat hen is overkomen. Daardoor is het moeilijk om een proces tegen daders van mensenhandel opgang te brengen.
Tijdens de campagne wordt de positie van slachtoffers meer centraal gesteld. “Goede bescherming van slachtoffers leidt tot betere aangiftes, waardoor de kans op het opsporen van daders toeneemt”, zegt Redan. Er is een speciale TIP-lijn 155 gekoppeld aan het project. Op dit nummer kunnen burgers bellen om gevallen of een tip van mensenhandel door te geven. De werkgroep TIP, waarvan zij voorzitter is, heeft een actieplan 2019 opgesteld. Dit actieplan moet een stevige impuls geven aan de bestrijding van mensenhandel. Zij overhandigde het plan aan minister Getrouw.
De werkgroep streeft naar een integrale benadering van de problematiek. Preventie, signalering, opsporing, opvang en internationale bestrijding worden in samenhang bezien. De campagne zal plaatsvinden door middel van diverse voorlichtingsprogramma’s, het toereiken van folders, onthullen van billboards en het verschaffen van informatie op alle grensposten en risicogebieden. Na de persconferentie werd er door de bewindsman en de directeur Operationele Diensten een billboard onthuld op de hoek van de Gijsbertusstraat en de Gompertstraat, omgeving van de Gijsbertusschool.
-Bron: Ministerie van Justitie en Politie-