Minister Dikan hoort klachten Goejaba en Pikin Slee aan

14 February 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 14 februari 2019 – Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft bij een bezoek aan het Boven Suriname gebied klachten aangehoord van de plaatselijke gemeenschappen en dorpsbesturen van Goejaba en Pikin Slee. De bewindsman was van vrijdag 8 tot en met zondag 10 februari samen met een delegatie van het ministerie op bezoek in de dorpen.

Net als veel andere dorpen klagen Pikin Slee en Goejaba vooral over gebrekkige toegang tot schoon drinkwater en elektriciteit, school en ondermaatse gezondheidszorg. Minister Dikan heeft de dorpsleiding beloofd dat hij zowel het elektriciteits- als het drinkwaterprobleem zal bespreken met zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook de andere problemen zal hij in Paramaribo bespreken met de relevante collega’s.

De dorpsleiding en de gemeenschap van Goejaba maken zich vooral zorgen om het gemeenschapsbos dat aan het dorp is toegewezen. Het traditioneel gezag vermoedt dat derden aan houtkap doen in een deel van het bos dat zij beschouwt als het traditioneel woud van Goejaba. De dorpsleiding heeft de

minister gevraagd om een oplossing. De bewindsman heeft toegezegd dat er een onderzoek wordt ingesteld en de dorpsleiding over de resultaten zal worden geïnformeerd.

Deskundigen van het ministerie hebben het belang van de gemeenschapsbossen voor de dorpen doorgenomen met de dorpsleiding. Goejaba en Pikin Slee hebben weinig ervaring met het trekken van voordeel uit gemeenschapsbossen. Met het uitgeven van gemeenschapsbossen biedt de overheid de dorpsgemeenschap een basis aan die ervoor moet zorgen dat het totaal dorp er beter van wordt. De gronden en bossen mogen niet voor eigen belang worden aangewend, maar voor algemeen belang.

-Bron: Ministerie van REGIONALE ONTWIKKELING