Onder minister Volksgezondheid van Cuba in Suriname

3 February 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 03 februari 2019 – De onderminister van Volksgezondheid van Cuba, Regla Angulo Pardo, heeft een werkbezoek gebracht aan Suriname. De onderminister is samen met een delegatie bestaande uit een vertegenwoordiger van medische missies, het hoofd van een farmaceutisch bedrijf, de directeur van de Centrale Bank van Cuba en een vertegenwoordiger van alle buitenlandse betrekkingen in de CARICOM, naar Suriname afgereisd.
“Wij hebben meetings gehad met de ministers van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en al de meetings zijn heel positief verlopen”, gaf de onderminister aan in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut. Tijdens de diverse ontmoetingen is gekeken naar de samenwerkingsovereenkomsten van beide ministers van volksgezondheid, om de gezondheidszorg te blijven ontwikkelen.

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, spreekt van een breed bezoek. “Er is gesproken over het verder versterken van de samenwerking met Cuba en hoe wij onze human resources kunnen verhogen met trainingen en opleidingen”, verklaarde de directeur.
Onderminister Pardo is erg onder de indruk van dit werkbezoek. “Wij hebben professionele artsen van Cuba die hier werken in de ziekenhuizen en wij gaan de samenwerking continueren om zodoende het aantal professionals in Suriname ook te doen toenemen”. Volgens haar heeft Suriname als klein land wel voldoende mogelijkheden om de gezondheidsindicatoren te verbeteren.
De regering van Suriname wil gaan naar een beter beleid voor wat betreft de gezondheidszorg. Volgens directeur Jessurun wil het ministerie van Volksgezondheid de focus leggen op de preventieve zorg. “Wij willen niet alleen de klinische zorg, maar ook de primaire health care beter gaan versterken”, merkte zij op. Verder gaf de directeur aan dat Suriname toezegging van de Cubaanse regering heeft gekregen om personen voor specialisaties weg te sturen. Op die manier kunnen onze mensen worden gevormd, waardoor wij niet zo afhankelijk hoeven te zijn van het buitenland.

De Cubaanse delegatie is ook een product, Heberprot-P, komen aanprijzen voor diabetici. In Suriname zijn er nogal veel amputaties bij patiënten die suikerziekte hebben en vaak wondjes krijgen aan hun benen. Van de 375.000 casussen was 75% succesvol. Het product is bij ongeveer 80.000 Cubanen toegediend en de overige patiënten waren buitenlanders.
De Cubaanse delegatie heeft ook bezoeken gebracht aan het Staatsziekenfonds (SZF), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), de vice president, de minister van Financiën en het Mungra Medisch Centrum (MMC).

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-