OPO SEKE-SEKE BRENGT ODE AAN DE SURINAAMSE VROUW

21 February 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 21 februari 2019 – Vrijdag 8 maart is de Internationale Dag van de Vrouw. Op die dag brengt de vrouwenorganisatie “Opo Seke-Seke” een ode aan de Surinaamse vrouw.

Onder het thema “Stop Violence Against Humans, Stop Geweld tegen de Vrouw” organiseert Opo Seke-Seke, een multiculturele spektakel in de Anthony Nesty Sporthal.

Opo Seke-Seke, onder leiding van Norine Berika, bestaat al 5 jaar en is gevestigd in Moengo. De organisatie heeft in de afgelopen jaren twee grote activiteiten georganiseerd, een Moederdagshow in 2014 en in 2015 een Scholierensongfestival. Beide activiteiten waren zeer geslaagd. Elke maand heeft de organisatie een training voor vrouwen, waarbij ze geleerd worden, hun eigen kleding te maken en het bakken van snacks. De organisatie wil namelijk dat vrouwen opstaan en zelf hun eigen centjes verdienen, daarom ook de naam “Opo Seke -Seke. Vrouwen moeten namelijk zelfstandig zijn en daardoor het geweld tegen hun tegengaan. Zij moeten niet afhankelijk zijn van de partner, waardoor er meer respect en begrip ontstaat.

Opo Seke-Seke organiseert ook motivatie-tripjes voor de jongeren van Moengo. Ze brengt deze jongeren naar nagenoeg alle districten, waaronder Nickerie, Coronie en Para. Vaker worden deze jongeren ook naar Paramaribo gebracht, waarbij ze dan kunnen participeren aan verschillende activiteiten.

De organisatie heeft gemeend een “Ode aan de Surinaamse vrouw” te organiseren, omdat zij vindt, dat het geweld tegen de vrouw teruggedrongen moet worden.

Alle participanten aan dit multiculturele spektakel is dan ook gevraagd specifiek de nadruk te leggen op het thema. Het uiteindelijke doel is dat zowel de vrouwen als de mannen op 8 maart, een stukje bewustwording mee naar huis nemen. Vooral de vrouwen moeten na die avond weten welke stappen zij kunnen ondernemen tegen bijvoorbeeld huiselijk geweld. “Yu mus opo seke-seke, du wan sani en taki a taki” betekent “Sta op, doe wat en praat erover”.

Het multiculturele spektakel “Ode aan de Surinaamse vrouw” wordt op 8 maart gehouden in de Anthony Nesty Sporthal. Het spektakel start om 8 uur s’avonds en heeft ook een spectaculaire line-up. Ondermeer zullen er optredens zijn van A Sa Go, Roshnie, de Inheemse toneel sensatie We Rong, Sambel Trasie, Ruben Silvin, Kaseko gospel van Marcia Dalfour, Saxofonist Noel Wielzen, voordrachten en spokenword van Obed Kanape en Shelby Moekiram en nog vele anderen.

-Bron: Opopo Seke – Seke-