LVV geeft startsein voor productie van 100.000 citrusplantjes

17 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 17 maart 2019 – Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het startsein gegeven voor het produceren van 100.000 extra citrusplanten te Lelydorp. Dit aantal komt op de planten die regulier al door het ministerie op diverse locaties worden geproduceerd. Het gaat niet alleen om citrusplanten maar ook plantjes voor het telen van manja, guave, zuurzak en andere fruitsoorten.
In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt minister Lekhram Soerdjan van LVV, dat het de bedoeling is dat behalve op Lelydorp, op alle kantoren over het hele land extra planten geproduceerd zullen worden. Het aantal van 100.000 plantjes extra is niet voldoende om te zeggen dat Suriname toonaangevend wordt in de regio als het gaat om de productie van vruchten en de producten die daaruit voortvloeien, zoals bijvoorbeeld de sappen. Het is een begin en de bewindsman hoopt met deze activiteit de vermeerdering van plantjes deels te hebben kunnen voorzien in de behoefte en hiermee de nodige capaciteit zal zijn opgebouwd. De bedoeling is dat het volgend jaar tweemaal het aantal dat dit jaar wordt geplant, wordt geproduceerd.

Met betrekking tot de voedselvoorziening zegt minister Soerdjan wel tevreden te zijn, omdat ons land in grote mate zelfvoorzienend is. Echter is hij niet tevreden over de handelsbalans aangezien Suriname meer voedselproducten importeert dan dat het exporteert. Projecten als het vermeerderen van plantmateriaal dragen ertoe bij dat Suriname meer gaat afzetten dan hetgeen nu het geval is. Om die situatie te bereiken zal elke actor een bijdrage moeten leveren om de uitdagingen die er zijn, aan te pakken. Het is niet een aangelegenheid van het ministerie van LVV alleen, aldus de bewindsman. Hij geeft aan, dat hij de komende periode alle ressorten zal aandoen om het verloop van dit project te volgen. Wel is het zo dat er nu al gewerkt zal worden in de overige ressorten. Minister Soerdjan zegt dat hij bij de volgende bezoeken reeds resultaten wil zien.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-