Ministerie HI & T informeert muziekindustrie over beleid auteursrechten

18 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 18 maart 2019 – Om de creatieve industrie waaronder, kunst, muziek en nijverheid, te informeren over onder ander het auteursrechtenbeleid heeft het Bureau Intellectuele Eigendommen (BIE) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) woensdag 13 maart aftastende gesprekken gevoerd met de muziekindustrie. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in de Kamer van Koophandel. BIE is de uitvoerende instantie van het auteursrechtenbeleid van de overheid.

Artiesten zijn ook geïnformeerd over de taken en bevoegdheden van dit bureau. Ook de toegankelijkheid van de Surinaamse muziekindustrie tot de digitale service voor muziek Spotify kwam aan de orde. Volgens Darryl Pinas van BIE zijn veel mensen niet bekend met het auteursrechtenbeleid. Hij gaf daarom een uiteenzetting van de verschillende facetten binnen het auteursrechtenbeleid en het gebruik van diverse muziek streamingsites waaronder Spotify.

Spotify is van oorsprong een Zweeds bedrijf dat begon in 2006 met een klein team aan een streamingsplatform, waarbij het mogelijk moest worden om muziek van over de hele wereld te beluisteren. Ondertussen heeft Spotify al meer dan 17 kantoren verspreid over de hele wereld. Gebruikers kunnen uit een ruime muziekcollectie zelf bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Spotify betaalt de artiesten en muzikanten een vergoeding voor de auteursrechten, handelsmerken en persoonlijke beeldmerken. Naast Spotify zijn er nog andere streamingsites waar artiesten gebruik van kunnen maken, zoals Tidal.

De bijeenkomst met de muziekindustrie is een eerste aanzet om samen met de artiesten van gedachten te wisselen over hoe Suriname royalties kan innen en hoe wij ons land internationaal bekend kunnen maken. Aan de artiesten is daarom gevraagd na te gaan wat de knelpunten zijn en wat de overheid kan doen om die op te heffen op dat wat de artiest optimaal toekomt.

De artiest als ondernemer

Een artiest is volgens minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme een ondernemer die produceert. Daarom zal in de nieuwe wet Bedrijven en Beroepen het beroep artiest worden opgenomen. Een voordeel daarvan is dat de artiest officieel als ondernemer geregistreerd kan worden en dan ook makkelijker naar de bank zal kunnen stappen voor een lening. HI&T is met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in gesprek over hoe artiesten zich aldaar kunnen registreren als artiest en een KKF-uittreksel kunnen krijgen.

De artiesten zeggen zeer ingenomen te zijn met de stap vanuit het ministerie. Ze vinden dat er vanuit HI&T een onafhankelijke vereniging in het leven geroepen moet worden om sturing te geven aan het beleid voor de muziekindustrie. Het is de bedoeling dat het ministerie in de toekomst meerdere bijeenkomsten met artiesten zal organiseren.

-Bron: Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme-