Suriname neemt deel aan de 24ste Reguliere Ministeriele Vergadering van de Associatie van Caribische Staten (ACS)

29 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 maart 2019 – Op 28 maart heeft de 24ste Reguliere Vergadering van Ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Caribische Staten (ACS) plaatsgevonden, te Managua, Nicaragua. Tijdens deze ministeriĆ«le vergadering heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, gewezen op het belang van samenwerking tegen de effecten van klimaatverandering.

Ook werd Suriname, na zich te hebben gekandideerd, gekozen om invulling te geven aan het voorzitterschap van de Speciale Commissie voor Transport en de rapporteurspositie van de Speciale Commissie voor Duurzame Toerisme.

In de marge van deze ministeriĆ«le vergadering zijn er bilaterale gesprekken geweest met de Secretaris Generaal van de ACS, de ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba, El Salvador en de ā€˜Special Envoyā€™ van ItaliĆ«, waarbij onder andere werd gesproken over de verdere verdieping van de bilaterale samenwerking. Suriname heeft tevens geparticipeerd in de ā€œ3rd International Cooperation Conferenceā€ van de ACS.

De focus van deze conferentie was de lidlanden te informeren over de beschikbare financieringsmogelijkheden en de huidige, daaruit voortgevloeide, projecten binnen ACS verband gericht op het bouwen van weerbaarheid tegen de effecten van klimaatsverandering.

De ministeriĆ«le vergadering is ter voorbereiding van de 8ste ACS Top van Staatshoofden en Regeringsleiders, waarbij President DesirĆ© Bouterse, vertegenwoordigd zal zijn door de minister van Buitenlandse Zaken. Het thema van deze Top is ā€œUniting Efforts in the Caribbean to Face Climate Changeā€.

Het hoofddoel van de ACS is het bevorderen van overleg, samenwerking en gecoƶrdineerde actie tussen alle landen van het Caribisch gebied op de gebieden van handel, transport, duurzame toerisme en natuurrampen.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-