Zeker 138 gevallen van cholera onder de lijdende bevolking van Mozambique

29 March 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 maart 2019 – Zeker 138 gevallen van cholera onder de lijdende bevolking van Mozambique zijn bevestigd, meldt de overheid vrijdag. De infectieziekte is uitgebroken na de cycloon Idai, die aan ruim zevenhonderd mensen het leven heeft gekost.

Het is nog niet zeker of er al mensen zijn omgekomen als gevolg van cholera, zegt minister van Land en Milieu, Celso Correia.

Er zijn wel twee overledenen gevonden die symptomen hadden als uitdroging en diarree, de verschijnselen van cholera. De verwachting is dat het totale dodental nog flink zal oplopen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bijna één miljoen doses choleravaccin naar Mozambique gestuurd. Er zijn nog steeds medische hulpverleners vanuit de hele wereld onderweg naar het rampgebied.

Artsen zonder Grenzen zegt in de stad Beira tweehonderd mogelijke cholerapatiënten per dag te behandelen. De hulpverlening wordt de komende

dagen opgeschaald, bijvoorbeeld met de opening van een groot cholerabehandelcentrum.

Dringende behoefde aan voedsel en drinkwater

Meerdere hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, zijn aanwezig om de bevolking te ondersteunen. Inwoners hebben dringend behoefte aan voedsel en schoon drinkwater. Het Nederlandse Rode Kruis heeft Giro 7244 opengesteld om geld in te zamelen.

Het kabinet zegt vrijdag via het Nederlandse Rode Kruis nog eens 1,7 miljoen euro voor hulpverlening beschikbaar te stellen. Vorige week was al bekendgemaakt dat Nederland via hulporganisaties 3,5 miljoen euro bijdraagt aan noodhulp in het rampgebied.

Nederlandse kerken hebben inmiddels ook ruim 850.000 euro opgehaald voor de slachtoffers.

Huizen van half miljoen mensen verwoest

Volgens de Verenigde Naties zijn de huizen van zeker een half miljoen inwoners geheel of gedeeltelijk gesloopt door de cycloon. Juist de gebieden waar de armoede groot is, zijn het zwaarst getroffen.

Zeker 3.000 vierkante kilometer grond staat onder water. De gehele omvang van de ramp is hierdoor ook moeilijk in kaart te brengen.

-Bron: nu.nl-