Afstudeeronderzoek: ‘Exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’

8 April 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 07 april 2019 – Valery Heilbron van de Polytechnic College Suriname (PTC) heeft een exemplaar van haar afstudeerscriptie aan de directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Deepak Jairam, aangeboden. Voor de studierichting International Agribusiness heeft zij een onderzoek gedaan naar de ‘Exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’. Dit is de eerste afstudeerscriptie die betrekking heeft op de export van dit product. Honing wordt gebruikt als medicament, ingrediënt in de keuken (suiker vervangend middel) en als cosmetisch product. De lokale honingproductie voldoet helaas niet aan de lokale vraag met als gevolg honingimport. Enkele factoren die de lage honingproductie beïnvloeden zijn onvoldoende drachtgebieden vanwege bebouwing en ontbossing en het gebruik van chemicaliën.

Stijging in het aantal imkers
Er is een stijging van het aantal imkers in Suriname, maar die zijn niet voltijds bezig. De Surinaamse honing komt van de verafricaniseerde bijen, de zogenaamde Braziliaanse bijen. De honing is afhankelijk van de drachtplant, zoals parwa, djamoen en miera oedoe. Behalve de zoete parwa-honing is er ook bittere honing afkomstig van de Ilex guianensis struik, bekend als yamsi oedoe. De afboerderijprijs van de Surinaamse honing was SRD 46,15/kg in 2017, terwijl de gemiddelde CIF-prijs van importhoning SRD 17,18/kg was in enkele Europese lid landen. De kostprijs van honing in ons land is erg hoog. Voor de export van honing zal er gewerkt moeten worden aan de ontbrekende institutionele en fysieke infrastructurele randvoorwaarden om te kunnen voldoen aan de importeisen van de Europese markt.De directeur van LVV hoopt dat de afstudeerscriptie van Valery Heilbron een leidraad zal zijn voor meer acties, teneinde de bijenteelt (en de honingproductie) duurzaam te ontwikkelen, zodat deze subsector ook een bijdrage kan leveren aan de nationale economie.

-Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij-|