‘CIA waarschuwt Britten dat Huawei geld van Chinese overheid aanneemt’

23 April 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 23 april 2019 – De Amerikaanse CIA zou tegen de Britse geheime dienst hebben gezegd dat telecomgigant Huawei geld heeft aangenomen van Chinese veiligheidsdiensten, schrijft The Sunday Times op basis van anonieme bronnen.

Volgens de CIA zou Huawei geld hebben ontvangen van het Chinese leger, het nationale veiligheidscomité en een derde spionagedienst gelieerd aan de Chinese overheid, zegt de bron van The Sunday Times. De CIA zou eerder dit jaar bewijs hebben gedeeld met alle leden van het ‘Five Eyes’-netwerk, wat naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.

De Verenigde Staten waarschuwen al langer voor Huawei. Ze vrezen dat het bedrijf het Westen bespioneert voor de Chinese overheid. De VS leverde tot nu toe geen publiek bewijs, en Huawei heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

De Chinese wet schrijft voor dat Chinese bedrijven onder bepaalde omstandigheden informatie moeten delen met de overheid.

Het Chinese telecombedrijf wil een belangrijke rol spelen bij de uitrol van 5G in verschillende Europese landen. Ook in Nederland wordt momenteel met een kritisch oog gekeken naar het bedrijf.

Huawei is internationaal marktleider op het gebied van telecomonderdelen. KPN zou volgens RTL Z mogelijk al op het punt staan om Huawei-apparatuur te integreren in de aanleg van zijn 5G-netwerk.

-Bron: nu.nl-