Moengo Artist in Residence positieve invloed op lokale gemeenschap

4 April 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 04 april 2019 – De kunstenaars die ruim 3 maanden in Moengo verblijven, hebben een positieve invloed op de lokale gemeenschap in het district. Moengo ligt in het district Marowijne. Marcel Pinas, kunstenaar en voorzitter van stichting Kiibi, is reeds geruime tijd bezig Moengo weer tot bloei te brengen door diverse kunsten. Het stadje Moengo heeft al in elke hoek, een kunstwerk staan van zowel nationale als internationale kunstenaars. Ook de lokale bevolking helpt hierbij een handje.

Klei

Suzanne Bernhardt heeft drie maanden in Moengo gewoond en onderzoek gedaan. Bernhardt heeft research gedaan naar de oorsprong van het gebruik van

klei in Suriname. In Amsterdam werkte zij met fabrieksklei. De winkel waar ze de klei kocht, die had er meer dan veertig (40) soorten. Daarnaast had zij een elektrische oven en in Suriname is er geen kleiwinkel noch oven. Haar onderzoek voerde haar terug naar de Cotticarivier bij de Inheemsen. Van de Inheemsen leerde zij dat de klei werd gemengd met de as van de kwepiboom bast. De kwepi zorgt ervoor dat vocht en lucht kunnen ontsnappen tijdens het bakproces. Als dit niet gebeurd, dan barst of ontploft zo een aardewerk. Suzanne toonde dit middels een filmpje. Om de bast te krijgen, wordt de boom omgehakt en na een half jaar gaat de bast er dan zelf van af. Dit materiaal voelt zanderig en cementachtig aan als je het eet. Na het verbranden tot houtskool wordt deze gestampt tot as om te mengen door de klei, die Suzanne met een korjaal is gaan zoeken.

Proces

Zij merkte ook op dat de boom niet groeit in Moengo en omgeving. Het aardewerk wordt niet gebruikt onder de Afro-Surinamers, alleen de prapi (grote kleigebakken kom). Naast het materiaal en de voorbereiding werd het bakproces in de ‘open oven’ ook een leerproces. Zedan, een jonge Moengonees, stond haar bij, om alles te leren. Hij heeft zelf met klei naast zijn huis gewerkt en gebruikt

houtskool om het proces dat Suzanne ontdekte, na te bootsen. Zelf heeft hij prachtige kunstwerken vervaardigd, die tentoon zijn gesteld voor het publiek. Deze kunstwerken staan in het Tembe Art Museum. Het heel proces van het onstaan van klei in Suriname is op de website https://riverinreverse.hotglue.me te lezen. Hierdoor blijven de informatie en gedachten gestructureerd, zegt Suzanne.

Kunstwerk

De verhalen en technieken zijn samengebracht in een keramiek sculptuur aan de waterkant van de Cotticarivier. Het kunstwerk heet River in Reverse. Dit is een replica van de oude koelkast die langs de oever lag. Een inspiratie voor de kunstenaar, omdat de koelkast, zo lang daar lag, en een kunstwerk op zichzelf werd. Op een dag is die plotseling verdwenen. Suzanne heeft gewerkt met de Kali’na gemeenschap in Suriname en Frans-Guyana, de buurkinderen van Tembe Art Museum en de lokale bevolking. Suzanne is de 26ste Artist in Residence. De 27ste is al in Moengo en start haar kunstactiviteiten komende week.-.

-Bron: Xaviera L. Arnhem-